Dýňová polévka s kokosovým mlékem a rohlíkovými chipsy

Polévky Doba přípravy: 40 minut 0 názorů

Polévky Doba přípravy: 40 minut 0 názorů

Suroviny 5 porcí

1 střední dýně hokaido
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
1 lžíce zelené kari pasty
500 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
thajská bazalka (mám z mrazáku, není nutná)
Na ozdobu:
čerstvá bazalka
opražená dýňová semínka
Rohlíkové chipsy:
3 rohlíky den staré
lžíce majonézy
prolisovaný stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Dýni hokaido nemusíme loupat, jen omyjeme a osušíme, pokud bychom použili máslovou, oloupeme, rozpůlíme a vyndáme semeník. Očištěnou dýni nakrájíme na kostky. V hrnci na olivovém oleji zesklovatíme nasekanou cibuli, přidáme zázvor, kari pastu a když se rozvoní, dáme do hrnce dýni a přilijeme vývar. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme doměkka. Zapneme troubu na 190 °C.

  2. Zatím nasucho na pánvi opražíme semínka dýně a uděláme chipsy. Nakrájíme rohlíky na tenká kolečka, která na jedné straně velmi lehce potřeme majonézou (Hellmanns), smíchanou s česnekem. Klademe suchou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a upečeme dorůžova. Hlídáme, je to za pár minut. Vyndáme z trouby a sesypeme na talíř (aby se spodek nepřipálil).

  3. Změklou dýni v polévce rozmixujeme dohladka, přidáme kokosové mléko, sůl a thajskou bazalku a jen prohřejeme. Polévku podáváme sypanou semínky a ozdobenou čerstvou bazalkou, chipsy dáme na mističku a každý si je postupně přidává, aby se nerozmáčely.

Poznámka od kuchařky

Chipsy jsou velmi dobré, křupavé, můžeme sypat i grilovacím kořením nebo bylinkami, jsou dobré i samotné a určitě zdravější než smažené brambůrky.

Komentáře k receptu Dýňová polévka s kokosovým mlékem a rohlíkovými chipsy

K receptu nejsou žádné komentáře.