Suroviny
Porce: 9 x 100g
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 589 kJ / 2 531 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 77,45 g |
| Tuky | 171,80 g |
| Vláknina | 12,20 g |
| Cholesterol | 180 mg |
| Sodík | 15,83 g |
| Sůl | 39,50 g |
| Sacharidy | 162,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vývar z koření, den předem:
bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko vhodíme do 0,5 l vody. Pokud chceme mít salát ostřejší, přidáme chilli papričky. Přivést k varu a mírně vařit 30 min. Po vychladnutí dát nescezené na noc do ledničky. Krok 2: Příprava cibule:
Do 0,5 l vody dát kyselinu citronovou, zahřívat k varu. Mezitím cibuli rozkrájet podélně napůl, půlky opět podélně na měsíčky. Vhodit do horkého roztoku, nechat povařit 2 minuty, scedit, cibuli propláchnout studenou vodou, tekutinu vylít. Krok 3: Vyrobíme papriko-cibulový salát:
Vývar z koření scedit, koření vyhodit. Doplnit vodou na 1 l, přidat ocet, sůl, cukr nebo sladidlo. Zahřát na 90-95°C.
Alespoň čtvrtinu paprik mají tvořit červené kapie, zbytek tenkostěnné odrůdy. Kromě kapií jiné silnostěnné odrůdy nebrat!! Při nákupu paprik lze s výhodou, pokud je stav příslušně zohledněn v ceně, vzít i ne úplně čerstvé zboží, povadlost naprosto není na závadu. Počítáme s odpadem při čištění, semeníky a stopky tvoří 15% hmotnosti, i víc. Salát má pálit jen lehce, chilli papričky tedy do směsi přímo použít nelze. Pokud jsme nesehnali rozumně pálivý materiál, v 1. kroku přiostříme kapsaicinem jen nálev, ve kterém bude paprika s cibulí nějakou dobu ležet. U syrových pálivých paprik je třeba počítat s tím, že naložením se pálivost může podstatně zmírnit.
Očištěné papriky nakrájené napříč na nudličky vhodit i s cibulí do horkého nálevu. Teplota klesne k 70°C, znovu zahřát na 85°C, držet přibližně na této teplotě po 30 min. Odstavit, nechat trochu zchladnout, scedit, tekutinu ve vodní lázni zchladit. Paprika bude stále poměrně tvrdá, později ale bude mít čas ještě změknout ve společnosti oleje. Zeleninu dát do vhodné nádoby, zalít nálevem, uzavřít, zbylý nálev vylít. Nechat v ledničce alespoň tři dny. Krok 4: Závěrečné smíchání:
Papriko-cibulovou směs scedit, nechat lehce okapat, nálev vylít. Do misky dát olej. Nakrájet Eidam na nudličky, ty průběžně sypat do oleje a míchat, aby se případné slepené kousky oddělily. Olej se sýrem přidat k zelenině, přihodit hrášek a míchat. Dochutit worcesterem, solí, mletým pepřem, cukrem. Dát do ledničky na další alespoň tři dny, příležitostně protřepat nebo lehce promíchat.
bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko vhodíme do 0,5 l vody. Pokud chceme mít salát ostřejší, přidáme chilli papričky. Přivést k varu a mírně vařit 30 min. Po vychladnutí dát nescezené na noc do ledničky. Krok 2: Příprava cibule:
Do 0,5 l vody dát kyselinu citronovou, zahřívat k varu. Mezitím cibuli rozkrájet podélně napůl, půlky opět podélně na měsíčky. Vhodit do horkého roztoku, nechat povařit 2 minuty, scedit, cibuli propláchnout studenou vodou, tekutinu vylít. Krok 3: Vyrobíme papriko-cibulový salát:
Vývar z koření scedit, koření vyhodit. Doplnit vodou na 1 l, přidat ocet, sůl, cukr nebo sladidlo. Zahřát na 90-95°C.
Alespoň čtvrtinu paprik mají tvořit červené kapie, zbytek tenkostěnné odrůdy. Kromě kapií jiné silnostěnné odrůdy nebrat!! Při nákupu paprik lze s výhodou, pokud je stav příslušně zohledněn v ceně, vzít i ne úplně čerstvé zboží, povadlost naprosto není na závadu. Počítáme s odpadem při čištění, semeníky a stopky tvoří 15% hmotnosti, i víc. Salát má pálit jen lehce, chilli papričky tedy do směsi přímo použít nelze. Pokud jsme nesehnali rozumně pálivý materiál, v 1. kroku přiostříme kapsaicinem jen nálev, ve kterém bude paprika s cibulí nějakou dobu ležet. U syrových pálivých paprik je třeba počítat s tím, že naložením se pálivost může podstatně zmírnit.
Očištěné papriky nakrájené napříč na nudličky vhodit i s cibulí do horkého nálevu. Teplota klesne k 70°C, znovu zahřát na 85°C, držet přibližně na této teplotě po 30 min. Odstavit, nechat trochu zchladnout, scedit, tekutinu ve vodní lázni zchladit. Paprika bude stále poměrně tvrdá, později ale bude mít čas ještě změknout ve společnosti oleje. Zeleninu dát do vhodné nádoby, zalít nálevem, uzavřít, zbylý nálev vylít. Nechat v ledničce alespoň tři dny. Krok 4: Závěrečné smíchání:
Papriko-cibulovou směs scedit, nechat lehce okapat, nálev vylít. Do misky dát olej. Nakrájet Eidam na nudličky, ty průběžně sypat do oleje a míchat, aby se případné slepené kousky oddělily. Olej se sýrem přidat k zelenině, přihodit hrášek a míchat. Dochutit worcesterem, solí, mletým pepřem, cukrem. Dát do ledničky na další alespoň tři dny, příležitostně protřepat nebo lehce promíchat.
Zveřejněno 28. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Feferonkový salát 2020
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Mg2
Moje poznámka
Feferonkový salát 2020
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Mg2
Nejnovější recepty
Svatomartinské rohlíčky s ořechy podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Polévka z řapíkatého celeru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí medailonky se slaninou, rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 11 hodinami
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 12 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
magdalenka před 27 minutami
Dršťky na paprice
magdalenka před 34 minutami
Okurkový salát
magdalenka před 38 minutami
Domácí nudle a flíčky
magdalenka před 39 minutami
Česnečka se sýrem
magdalenka před 45 minutami
Červená řepa v těstíčku
Endy2011 před 50 minutami
Fazolová polévka
Kajkajak před 52 minutami
Tataráček
magdalenka před 53 minutami
Beskydský bigos
magdalenka před 53 minutami
Rychlé nudlové těsto
magdalenka před 54 minutami
Suroviny:
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
semínka hořčičná,
voda,
kyselina citronová,
ocet,
sůl,
cukr,
paprika čerstvá červená,
voda,
olej,
sýr eidam,
hrášek sterilovaný,
cukr
Komentáře (3)