Šťouchané brambory nejen s kapustou

Suroviny 2 porce

400 g oloupaných brambor
200 g kapusty
1 stroužek drceného česneku
muškátový květ na špičku lžičky
sůl
sádlo nebo špek
80 g anglické slaniny (nebo Váhalovy...)
1 cibule

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme pokrájené brambory, vody dáme jen těsně nad ně, přisypeme pokrájenou kapustu (lze použít i kapustu růžičkovou), přidáme rozdrcený česnek, muškátový květ a osolíme. Směs nad brambory promícháme, hrnec zaklopíme a vaříme na mírném ohni do změknutí brambor, kdy krátce ke konci vaření v hrnci vše promícháme.

  2. Během vaření brambor s kapustou osmažíme drobně pokrájenou cibuli téměř dozlatova na trošce sádla nebo jemně pokrájeném špeku a ke konci smažení přidáme k cibuli osmažit i pokrájenou slaninu.

  3. Vařené brambory s kapustou scedíme, přisypeme k nim slaninovou směs a vše společně rozšťoucháme, případně dle chuti (slanosti slaniny) dosolíme. Mléko ani smetanu není třeba přilévat, jelikož kapusta je celkem vodnatá. Máslo též nepřidáváme, protože vysmažený tuk nám šťouchačky omastí i výborně dochutí dostatečně. A nešťoucháme jako o život, abychom ze šťouchaček neměli nakonec kaši. :-)

Poznámka od kuchařky

Výborné jako příloha, místo masa postačí klidně jen volské oko, ale úplně v pohodě si je můžeme dát jako samostatný chod, například se zeleninovým salátem, kompotem...

Komentáře k receptu Šťouchané brambory nejen s kapustou

K receptu nejsou žádné komentáře.