Černá čočka Beluga se zeleninou a uzeným masem

Luštěniny Doba přípravy: 25 minut 0 názorů

Luštěniny Doba přípravy: 25 minut 0 názorů

Suroviny 2-3 porce

250 g černé čočky Beluga
500 ml domácího vývaru
1 střední cibule
1 větší mrkev
2 plátky celeru
1 lžíce přepuštěného másla
50 g zauzené slaniny
1 bobkový list
1 lžička medu
půl lžičky mletého zázvoru
1 lžíce světlé sójové omáčky
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
dle potřeby sůl
1- 3 kávové lžičky vinného octa

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, propláchneme a necháme okapat na sítku.Mrkev a celer nakrájíme (škrabkou) na julienne . Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Vývar přivedeme k varu a dáme stranou (používám domácí z masa a kostí, tažený, zredukovaný, nesolený uchovávám v mrazáku).

  2. Do hluboké pánve dáme lžíci másla (pokud nemáme přepuštěné, přidáme k obyčejnému lžičku oleje), přidáme slaninu a necháme pustit tuk. Když slanina lehce zrůžoví, přidáme zeleninu, cibuli a lžičku medu.

  3. Vsypeme čočku a podlijeme cca 2 naběračkami horkého vývaru, přidáme sójovou omáčku. Čočka by měla být ponořená, ale neměla by plavat, postupujeme podobně jako u risotta - přiléváme dle potřeby horký vývar, necháme velmi zvolna lehce pobublávat, zbytečně nemícháme, aby zůstaly kuličky celé. Vaříme do potřebné konzistence max.20- 25 minut. Hotová čočka by měla být konzistencí podobná krémovému risottu.

  4. Po odstavení dochutíme solí, pepřem a malou lžičkou vinného octa, ale kdo má rád čočku nakyselo, přidá octa víc, 2-3 lžičky dle chuti. Podáváme s vařeným nebo pečeným uzeným masem, volským okem a kyselou okurkou.

Komentáře k receptu Černá čočka Beluga se zeleninou a uzeným masem

K receptu nejsou žádné komentáře.