Moje staročeská sekaná

Suroviny

1 kg mletého vepřového masa (plecko, kýta, pečeně)
2 starší rohlíky
2 střední cibule
100 g strouhanky
3 stroužky česneku
1/4 lžičky mletého pepře
2 zarovnané lžičky soli
půl lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky majoránky
3 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžičky mletého kmínu
2 vejce
mléko dle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy vložíme mleté maso, na něj nasypeme na kostičky nakrájené rohlíky, drobně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme hořčici, 1 vejce a 1 žloutek (bílek z druhého vejce odložíme na potření sekané). Přisypeme koření, osolíme. Zahustíme strouhankou. Rukami řádně propracujeme, až se všechny ingredience spojí. Dle potřeby přilijeme trochu mléka.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C.
    Vytvarujeme dvě šišky, do skleněné zapékací mísy vlijeme pár lžic oleje, poté vložíme vedle sebe obě šišky sekané. Potřeme bílkem, můžeme ještě lehce posypat celým kmínem a pečeme bez poklopu dozlatova. Potíráme každých dvacet minut zbylým bílkem i olejem. Můžeme podlít i troškou vody, případně lehce výpek dosolit.
    Celková doba pečení je zhruba hodina a půl až dvě hodiny. Prostě dozlatova.

Komentáře k receptu Moje staročeská sekaná

K receptu nejsou žádné komentáře.