Bramborové lokše (patenty, laty)
Bramborové lokše, známé také jako patenty nebo laty, jsou tradiční bramborové placky, které se připravují z jednoduchých surovin, ale svou chutí okouzlí každého. Jemně křupavé na povrchu a měkké uvnitř, lokše se podávají nasladko s povidly nebo naslano s husími játry, škvarky či zelím.
Suroviny pro 1 dávka
20 placek
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 253 kJ / 1 973 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,18 g |
Tuky | 14,56 g |
Vláknina | 31,00 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 562 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 381,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme (nastrouháme nebo důkladně rozmačkáme).
Krok 2: Smícháme s vajíčkem, solí a moukou, aby vzniklo těsto, které se téměř dá válečkem rozválet. Ale pracujeme poměrně rychle, aby těsto nezačalo řídnout. Čím víc mouky použijete, tím budou placky tužší.
Krok 3: Těsto rozdělíme na 20 dílků, z každého vytvarujeme kuličku a na pomoučené ploše válečkem rozválíme placku silnou sotva půl centimetru. Vyválené placky položíme na moukou poprášenou utěrku a dáme nahřát pánvičku. Jakmile je dost horká, snížíme teplotu plotýnky zhruba na polovinu.
Krok 4: Do pánve zcela nasucho položíme první připravenou placku a 1-2 minuty opékáme. Ve chvíli, kdy se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, můžete obrátit a dopéct z druhé strany. Hotová placka se v pánvi začne trochu nafukovat, to je znamení, že ji můžeme vyndat.
Krok 5: Placičky po upečení potřeme máslem, povidly, smotáme a posypeme mákem. Pokud je nechcete hned plnit, položte je na talíř a přikryjte utěrkou, aby si zachovaly vláčnost a teplotu.
Zveřejněno 27. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborové lokše (patenty, laty)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1X1j
Moje poznámka
Bramborové lokše (patenty, laty)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1X1j
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 9 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 2 hodinami
Krenex
dragomirac před 3 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 4 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 4 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 4 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 5 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 5 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 6 hodinami
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
povidla švestková,
mák,
cukr,
máslo
Komentáře (23)
Ešte poznámka - ja ich robím vždy z deň dopredu uvarených a vychladnutých zemiakov.
Eja57: litinový tál nemám, ale teď mě napadlo - ono by to přeci mělo jít i v suché litinové pánvi