Dia dort akordeon

srettka Kuchařka: srettka

cca 10-12 Dietní recepty , DIA 6 názorů

Suroviny

Korpus:
8 vajec
320 g polohrubé mouky
1 balení sladidla sorbit (100 g)
1 PL tekuté stévie
8 PL oleje
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
Na provlhčení korpusu:
3 Pl vody
1 PL vanilkového extraktu
pár kapek stévie
Krém vnitřní:
1 zakysaná smetana
1 smetana ke šlehání 33%
1 želatinový ztužovač
1 PL vanilkového extraktu
5 ml stévie
Krém vnější:
1 kostka másla
1 vanilkový pudink v prášku
300 ml mléka
5 ml stévie
smartflex velvet
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oddělené bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuha. Přidáme Sorbit a stévii a došleháme do tuha. Následně zašleháme žloutky a nakonec oleje.
    Prosejeme mouku, smícháme s práškem do pečení a lehce vmícháme do vaječné pěny.
    čtvercovou formu o délce strany 21 cm přestříkneme olejem na pečení. Těsto rozetřeme do formy a dáme do trouby vyhřáté na 250°C. Teplotu okamžitě snížíme na 160°C. Po 30 minutách ozkoušíme vpichem špejle upečenost. Hotový korpus necháme ve formě asi 10 minut vydýchat a potom vyklopíme na mřížku.
    Vychladlý korpus necháme zabaleny do fólie odpočinout do druhého dne.

  2. Na pudink svaříme 200 ml mléka, ve zbylých 100 ml rozmícháme pudinkový prášek a stévii. Klasicky svaříme do husta pudink, který dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny. Vychladlý pudink prošleháme, aby zvláčněl a zašleháme do másla. Pro vůni můžeme přidat víčko rumu.

  3. Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme do tuha, opatrně vmícháme kysanou smetanu se stévii a vanilkový extrakt. Dle návodu na sáčku si připravíme želatinový ztužovač, který opatrně vpracujeme do krému.

  4. Korpus ze strany seříznem do tvaru kláves akordeonu a 2x prořízneme. Pomocí lžíce pokropíme všechny řezné plochy korpusu. Naneseme smetanový krém tak, aby 1/2 cm od krajů zůstalo volných a sestavíme. Celý dort omažeme máslovým krémem a dáme do druhého dne zatuhnout.

  5. 400g smartflexu pomocí jedlých barev obarvíme na požadovaný odstín, rozválíme na 3-4mm a naneseme na dort. Pomocí dlaní vyhladíme a přebytek ořízneme. Dále pak už dle fotografií doděláváme z hmoty detaily..klávesy, tlačítka, řemínky a tak. Detaily jsem natřela jedlou zlatěnkou.

Poznámka

První dia dort pro pána k 80tým narozeninám, co na akordeon hraje. Snad mi odpustí některé improvizace, neb jsem nelěla a nenašla dost detailních fotek nástroje.

Jinak smartflex není dia, ale prý si jej oslavenec ze svého kousku sundá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dia dort akordeon

Tématické fráze: dia dorty recepty dort klávesy dia dort dia korpus na dort dia korpus dia dort recept recept na dia korpus dortovy dia korpus recept na dia dort korpus na dia dorty peceni se sorbitem dia dorty korpus na dort dia zabaleni korpusu recepty na dia dorty na provlhčení korpusu akordeon dort postup dorty klávesy dort s klávesami dort s akordeonem

Zapomněl/a jsem heslo