Japonské kuřecí řízečky Tori Katsu

Drůbeží maso Doba přípravy: 25 minut 4 názory

Drůbeží maso Doba přípravy: 25 minut 4 názory

Suroviny 2 porce

2 kuřecí prsa
sůl dle chuti
špetka pepře
1/2 hrnku hladké mouky
2 velká vejce rozšlehaná
1 hrnek panko strouhanky
olej na smažení
Tonkatsu omáčka
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce worchester omáčky
1 lžíce sójové omáčky
1/4 čajové lžičky dijonské hořčice
1 čajová lžička Mirinu
(sladké japonské víno na vaření)

Postup přípravy receptu

  1. Na omáčku v malé misce smícháme všechny přísady a mícháme, dokud se dobře nespojí. Dáme zatím stranou.

  2. Kuřecí prsa nakrájíme rovnoběžně s prkénkem přímo uprostřed, aby na sobě byly dva tenké plátky. Rozkrojíme každý na polovinu a získáme tak čtyři malé kousky každého kuřecích prsa. Každý kousek ochutíme solí, pepřem a důkladně obalíme v trojobalu - v mouce, rozšlehaných vejcích a panko strouhance.

  3. Do hluboké rozehřáté pánve dáme vyšší vrstvu oleje na smažení. Jakmile je olej dostatečně horký (kolem vložené špejle se dělají bublinky), vkládáme do něj postupně 2-3 kousky a smažíme, dokud nebudou z každé strany zlatohnědé. Hotové řízečky vyndáváme na talíř vyložený papírovou utěrkou odsát přebytečný tuk.

    Řízečky Katsu podáváme položené na rýži s trochou omáčky buď přelité nebo zvlášť v mističce.

Poznámka od kuchařky

Katsu je klasické japonské jídlo, (které se snadno dělá jako náš řízek), podávané s rýží a přelité omáčkou.

Kuřecí katsu má své jméno od katsuretsu, což v japonštině znamená kotleta. Styl Katsu je forma vaření, která zahrnuje smažené kotlety a jiné maso nebo mořské plody, obalené v panko strouhance.

Panko strouhanku vyrobíme snadno z bílého toustového chleba bez kůrek. Nahrubo krajíčky nastrouháme,

usušíme na pečícím papíru cca 3 minuty v předehřáté troubě na 150° C a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu Japonské kuřecí řízečky Tori Katsu

  • Eja57: :-) díky za komentář:-K hezký zbytek dne

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Jen bych zdůraznila strouhani toastoveho chleba na okurkovém struhadle. Princip panko je tvar slzy, nenasakuje tolik tuku jako klasická strouhanka.

    Odpovědět

  • casino: :-) děkuji za komentář 1) rádo se stalo a potěšilo mě to:-), 2) je to poskládané z řízečků bez špiček ;-) 3) já jsem zvyklá na tu špejli, panko strouhanka se mi tam pak připaluje - dělejte jak Vám vyhovuje asi je to jedno .:-K Hezký den

    Odpovědět

  • casino casino

    Dozvěděl jsem se některé nové drobnosti, díky :-K
    ***
    "...získáme tak čtyři malé kousky každého kuřecích prsa"
    Ale obrázek s tímto patrně nekoresponduje... :-)
    ***
    "... olej dostatečně horký (kolem vložené špejle se dělají bublinky)
    Když už mám po ruce strouhanku, tak dám špetičku do oleje a také se dělají bublinky když je olej dostatečně vřelý ;-)

    Odpovědět