Suroviny pro 30 kusů
30kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 61 093 kJ / 14 601 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 770,60 g |
Tuky | 1 279,90 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,51 g |
Sodík | 2,66 g |
Sůl | 5,60 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Každé pomleté maso přiměřeně nasolíme zvlášť, promícháme a udusáme, nádoby zakryjeme potravinářskou folií a dáme minimálně na 12 hodin do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Krok 2: Vychlazená masa společně promícháme, okořeníme podle své chuti, přidáme trochu vývaru, aby se směs dobře promíchávala. Pokud si na dlaň přilepíme malou placku a ta vydrží minimálně 10 sekund, směs je dobře vymíchaná a u těchto klobás máme záruku, že se po vyuzení nebudou drolit. Tuto placku dáme na pánev, opečeme a tak zjistíme, zda je třeba něco přidat. Krok 3: Pokud je vše v pořádku, směs vložíme do narážečky a naplníme střeva, která potom buď přetočíme nebo navážeme na jednotlivé klobásky. Krok 4: Po naplnění střev rozvěsíme klobásky na tyč a necháme při pokojové teplotě aspoň 12 hodin, nejlépe přes noc. Krok 5: Ráno předem rozehřejeme udírnu, vložíme tyčky s klobáskami a při otevřené udírně je aspoň půl hodinky prohříváme na 50-55°C. Když zjistíme, že jsou teplé na omak, zavřeme udírnu, zvedneme teplotu na požadovaných 70-75 °C a udíme, aby klobásky byly hnědozlaté a prouzené. Krok 6: Asi po třech hodinách uzení zkusíme vnitřní teplotu klobásky, pokud má přes 70 °C teploty v rozmezí 10 minut, je to známka, že jsou vyuzené. Pokud ještě nějaký stupínek chybí, pokračujeme v uzení. Krok 7: Celková doba uzení i s předehřevem byla 4,5 hodiny a bylo použito suché dřevo z buku a olše.
Zveřejněno 2. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Silvestrovské klobásy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j7Ky
Moje poznámka
Silvestrovské klobásy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j7Ky
Nejnovější recepty
Květákový řízek
Přidáno před 40 minutami
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 17 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 23 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno 18. 9. 2025 11:38:51
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
sterzova1963@seznam.cz před 27 minutami
Gulášová polévka
Jaroslav.gois@gmail.com před 1 hodinou
Drožďová polévka s pohankou
TondaJ před 1 hodinou
Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
IvonaSch před 2 hodinami
Domácí kmínový chleba
AjkaS před 2 hodinami
Kapustičky v kari omáčce
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 2 hodinami
Kuřecí smetanový pekáček
mar.bystricka před 2 hodinami
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
janatka před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
janatka před 3 hodinami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 4 hodinami
Suroviny:
bok vepřový bez kosti,
kýta vepřová,
přední hovězí,
lalok vepřový,
česnek,
paprika sušená sladká,
pepř,
kmín celý,
maso,
vývar masový,
Komentáře (1)