Karbanátky se zelím - zelníky

recepty73 Kuchař: recepty73

4 porce Mleté maso 5 názorů

Suroviny

500 g míchaného mletého masa nebo z plece
250 g okapaného kysaného zelí
45 g rajského protlaku, plnější lžíce
2 vejce
4 stroužky česneku, dle chuti
sůl
pepř mletý
1 plnější lžička mleté sladké papriky, může být i pálivá
160 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
cca 1 hrst hrubé mouky
olej nebo sádlo na smažení
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme okapané, vymačkané zelí, které jsme překrájeli na kratší kousky, nastrouhaný česnek a studené vařené brambory (klidně zbylé z minulého dne), protlak, vejce, papriku, sůl a pepř dle chuti. Vše řádně promícháme a dle potřeby přidáme přidáme trochu hrubé mouky. Mouky nedáváme moc, směs by měla být vláčná, jako pojidlo tam již máme vejce a brambory.

  2. Ze směsi tvarujeme mokrou rukou placičky, které smažíme v pánvi s roztopeným olejem nebo sádlem z obou stran dozlatova. Hotové dáme okapat na ubrousek.

  3. Podáváme s vařeným bramborem, kaší... Výborné jsou i vychladlé, takže je můžeme podávat i jako rychlé občerstvení s chlebem a hořčicí.

  4. Lze upéct i jako sekanou, například ve srnčím hřbetu, který vymažeme sádlem, naplníme směsí, vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů cca 45 minut, dozlatova.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 50 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karbanátky se zelím - zelníky

  • klukodvody klukodvody

    Eja57: Zdravím a také máš pravdu. Někdy se fakt divím co to je? Jasně je to i podle krajů, ale když stojíš v kuchyni víc jak 55 let, tak to máš nějak v krvi. Ale jistě jste pochopili, že to není kritika, jen takové upozornění na to, jak to znám. Ale určitě si ty karbanátky- zelníky udělám. Krásné Vánoční svátky všem.:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Hezký recept a hezká debata:yes:
    Klukodvody - normy ano, ale je spousta jídel, které se pod stejným názvem vaří v každém kraji jinak...a naopak úplně stejné jídlo se v každém kraji jinak jmenuje....
    A to pomíjím lidovou tvořivost na různých "žracích" webech:-D

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Máš pravdu. Já dělám zelníky jako bramboráky se zelím. To víš. Po tolika letech ve všech možných kuchyních mám zažité, že jsme na jídeláky dávali názvy tak jak byli v normách a všichni věděli co si dají. Dneska vlastně ani nevím, co si objednávám. Také dobré, je to potom docela překvápko.:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    klukodvody: ...díky:-K ...jako zelníky jsem recept kdysi dávno "podědil" ...znám zelníky i kynuté, pak jako placky s bramborami syrovými i vařenými, na způsob bramboráků, litý... Myslím, že zelník nebo zelňák má tolik podob, že už nikdo pořádně netuší pravost nebo levost..;-), proto jsem napsal do názvu i ty karbanátky se zelím;-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Pěkný recept. Mám rád Tvoje recepty, mají styl i fantazii. Nechci radit, ale smazal bych ty zelníky, to je jiný recept.;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: karbanátky se zelím karbenatky s zelim karbanátek s bramborem a zelím co ze zelím které je uz je vařené krbanátky se zelím karbanátky se zelím a sýrem karbenátky z mletého masa se zelím

Zapomněl/a jsem heslo