Pečená husa se dvěma druhy zelí
Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme.
Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku.
Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme ji 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem.
Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Na sádle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem. Chvíli před tím, než zelí změkne, k němu přidáme nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka.
Krok 5: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme je na tenké nudličky. Na másle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit.
Krok 6: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Moje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 21 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí nudlová polévka
vakl1 před 1 hodinou
Bábovka z pudinku
Routeu před 1 hodinou
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 1 hodinou
Rychlá hrachová polévka s krutony
Lara.S před 1 hodinou
Kanellbular - skořicové šneky
Lara.S před 1 hodinou
Křehký jablečný závin
Lara.S před 1 hodinou
Chutné vafle
Lara.S před 1 hodinou
Jablkový perník
Lara.S před 1 hodinou
Rybí filé na italský způsob
Jan Nemec před 4 hodinami
Suroviny:
sůl,
kmín celý,
majoránka,
houska,
husa,
sádlo,
cibule,
ocet vinný červený,
cukr krupice,
zelí červené,
rozinky,
víno červené,
vývar drůbeží,
jablko,
brambory,
máslo,
kedlubna,
cukr krupice,
cibule,
ocet vinný bílý,
vývar drůbeží,
římský kmín mletý
Komentáře (2)