Pečená husa se dvěma druhy zelí
Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme.
Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku.
Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem.
Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí zbavíme vrchních listů a nakrouháme. Bramboru oloupeme a stejně jako jablka, nastrouháme.
Krok 5: Na sádle orestujeme cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem.
Krok 6: Chvíli před tím, než zelí změkne, přidáme k němu nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka.
Krok 7: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle orestujeme cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit.
Krok 8: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Moje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Nejnovější recepty
Dvoubarevné hvězdičky
Přidáno před 9 hodinami
Roláda s pečeným čajem
Přidáno před 17 hodinami
Losos podle Marka Raditsche
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná omeleta s tuňákem, sýrem a slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Pomerančové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Jehněčí guláš s kapií
Přidáno 3. 12. 2025 21:27:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kmínový chleba
boomgo před 19 minutami
Biskupský chlebíček II
káťa před 5 hodinami
Pomazánka "Uheráček"
Kajkajak před 5 hodinami
Krupičná kaše
Kajkajak před 6 hodinami
Vločková kaše
Kajkajak před 6 hodinami
Těstoviny s omáčkou ze špenátu a čerstvého smetanového sýru
poirotka před 8 hodinami
Kakaová roláda V2
Ketynna před 8 hodinami
Nejlepší marokánky
kocourer před 8 hodinami
Rumové kuličky s kokosem
Jarrmila před 9 hodinami
Vanilkové rohlíčky ořechové
Susanna před 10 hodinami
Suroviny:
husa,
houska,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
zelí červené,
sádlo,
cibule,
ocet vinný červený,
cukr krupice,
rozinky,
víno červené,
vývar drůbeží,
jablko,
brambory,
kedlubna,
cibule,
máslo,
cukr krupice,
ocet vinný bílý,
vývar drůbeží,
římský kmín mletý,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (2)