Pečená husa se dvěma druhy zelí
Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme.
Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku.
Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem.
Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí zbavíme vrchních listů a nakrouháme. Bramboru oloupeme a stejně jako jablka, nastrouháme.
Krok 5: Na sádle orestujeme cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem.
Krok 6: Chvíli před tím, než zelí změkne, přidáme k němu nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka.
Krok 7: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle orestujeme cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit.
Krok 8: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Moje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 10 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 16 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 10 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 11 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 11 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 11 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 12 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 12 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 12 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 13 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 13 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 14 hodinami
Suroviny:
husa,
houska,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
zelí červené,
sádlo,
cibule,
ocet vinný červený,
cukr krupice,
rozinky,
víno červené,
vývar drůbeží,
jablko,
brambory,
kedlubna,
cibule,
máslo,
cukr krupice,
ocet vinný bílý,
vývar drůbeží,
římský kmín mletý,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (2)