Fofr lasagne s pórkem, špenátem a lučinou

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 1 hodina včetně pečení 2 porce Těstoviny 4 názory

Suroviny

4 plátky čerstvých lasagní; můžete použít i sušené, tam ale dobu pečení upravte podle návodu výrobce
2 menší pórky nebo 1 velký; použijte jen tu bílou část; pokrájené na tenká kolečka
1 červená cibule pokrájená na jemné plátky
cca 100 g čerstvého špenátu (klidně i více); opláchnutého a osušeného
nastrouhaný muškátový oříšek na špičku nože (větší špetku)
150 g domácího čerstvého sýru typu lučina; jak si doma vyrobíte naleznete na webu www.korenizivota.com
1 plechovka loupaných rajčat; nejlépe celých nedrcených-mívají vyšší kvalitu
2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené na tenké plátky
2 + 2 lžíce olivového oleje
čerstvá bazalka (použila jsem stonky i s listy)
sůl a čerstvě namletý pepř
1/2 mozzarelly (cca 60 g) navrch; dejte klidně i více pokud ji budete dávat i mezi jednotlivé vrstvy lasagní
30-40 g čerstvě nastrouhaného parmezánu na závěrečný posyp
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bezmasá verze oblíbeného italského jídla.
    Nejdříve si uvařte tomatovou omáčku jako základ pro lasagně. Na nepřilnavé pánvi zahřejte olivový olej a česnek. Jakmile česnek začne jen zlehka zlátnout, tak k němu přidejte loupaná rajčata a bazalku. Během doby, než směs přijde k varu, tak vidličkou rozdrťte větší kusy rajčat. Jakmile tomatová omáčka začne bublat, tak ji stáhněte ze sporáku a přes cedník nechte prokapat. Zadní stranou lžíce sítem protlačte zbytek té rajské dobroty zpět do pánve (nezapomeňte i tu hmotu ze spodní strany cedníku, ta do omáčky taky patří). V cedníku vám zbydou na vyhození jen tomatové slupky, bazalka a česnek. Omáčku opět vraťte na sporák a přiveďte k varu, kde ji nechte omáčku jen zlehka probublávat cca 5 minut za občasného míchání. Ochuťte solí a pepřem, v případě velké kyselosti (tedy méně kvalitních rajčat) přidejte špetku cukru. Odstavte stranou, než připravíte zbytek lasagní.

  2. Nyní s rozpalte troubu na 180°C a připravte si tvarově vhodnou zapékací nádobu na lasagne. Pokud máte nádobu (jako já) jen oválnou/kulatou, tak se nebojte rohy plátků lasagní zastříhnout do požadovaného tvaru.

    Nyní si připravte zeleninovou směs s lučinou. Na větší nepřilnavé pánvi zahřejte 2 lžíce oleje. Přidejte pokrájený pórek a červenou cibuli. Pomalu smažte na poloviční výkon sporáku, až zelenina změkne, cca 10 minut. Zvyšte výkon sporáku. Přidejte natrhaný špenát (pokud máte baby špenát, tak ho tam vhoďte celý bez trhání) a přidejte muškátový oříšek. Velmi krátce povařte, lehce osolte a opepřete. Dejte stranou ze sporáku a slijte případnou přebývající tekutinu. Do vlažné směsi pórku, cibule a špenátu vmíchejte krémový sýr typu lučina

  3. Teď už budete jen vrstvit lasagně než půjdou zapéct do trouby. Na dno zapékací nádoby dejte cca 2-3 lžíce tomatové omáčky. Na omáčku položte 1 plát lasagní, natřete na něj 2-3 lžíce sýrové směsi se zeleninou. A opakujte celé znovu. Skončíte posledním plátem lasagní, který pokryjte zbytkem tomatové omáčky. Úplně navrch přijde rukama rozdrobená mozzarella a to celé ještě posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem. A šup s tím do vyhřáté trouby na střední příčku. Pečte na na 180°C cca 25-30 minut, kdy povrch lasagní nádherně zezlátne a sýry rozpečou. Přeji dobrou chuť!

Poznámka

tento konkrétní recept najdete podrobněji rozepsný a nafocený na http://www.korenizivota.com/fofr-lasagne-z-porku-s...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 139 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fofr lasagne s pórkem, špenátem a lučinou

Tématické fráze: recept na lasagne se špenátem špenát s lučinou a těstovinami špenát lučina fofr lassane lasangne na sporáku těstoviny se špenátem a lučinou lasagne doba varu špenát s lučinou zeleninove lasagne lučina lasagne s porkem spenatem a nivou doba peceni lasagni špagety s lučinou a špenátem spenatove lasange s lucinou a rajcaty

Zapomněl/a jsem heslo