

Kroupové rizoto aneb "krupoto" s ajvarem a hříbky
Suroviny
- 600 g velkých krup
- 300 g čerstých hříbků
- 1 PL sádla
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- libeček, petrželka
- 1 PL ajvaru
- 1 červená cibule
- 4 cherry rajčátka
- olej
Postup přípravy receptu
Nejdříve uvaříme kroupy.
Před přípravou kroupy vložíme do nádoby se studenou vodou, řádně propereme, odcedíme přes cedník a necháme přes noc namočené. Druhý den kroupy ještě jednou propláchneme, osolíme, přidáme bylinky i s olejem a vaříme pod poklicí doměkkka (cca 30 minut).Po uvaření necháme kroupy asi tak 5 minut dojít, potom přecedíme a dáme do hlubší misky.
Mezitím na sádle orestujeme jednu pokrájenou červenou cibuli. Přidáme orestovat také okrájené a očištěné plátky hříbků s drceným kmínem. Vmícháme pokrájená omytá rajčátka a dál dusíme doměkka.
Houby s rajčátky smícháme s uvařenými kroupami. Podle sebe osolíme a opepříme. Do směsi zamícháme prolisovaný česnek. Nakonec přidáme polévkou lžíci ajvaru. Vše dobře promícháme a podáváme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kroupové rizoto aneb "krupoto" s ajvarem a hříbky
-
To vypadá báječně, mám moc ráda kroupy, určitě vyzkouším!
Ale prosím, co je to ajvar? Vařím jen občas, ale moc ráda jím!
-
sikulka7: děkuji, vyzkoušejte, dejte vědět
já zase ob den 2 stroužky česneku pokrájím a sním po snídani, taky prý rejžák
-
Skvělý recept ! Kroupy naše rodina miluje, vařím je často. Přidávám do polévek a různě, třeba nastavenou bramborovou kaši s kroupama, ale nejradši je máme jen tak, uvařené, do nich prolisuju česnek a přidám lžičku másla. Léčitelé tvrdí, že by každý měl sníst týdně alespoň 1 lžíci krup, je to nejlepší rejžák na střeva. Děkuju za tento recept, vyzkouším a určitě nám bude chutnat.