Deset nejlepších cuketových receptů: Vyzkoušejte pizzu, koprovku nebo koláčky
1. 8. 2021 Vaření
Oblíbená a zdravá letní zelenina je letos ve skvělé kondici a je jí dost. Dopřejte si proto cuketové dobroty, dokud je jejich čas a inspirujte se dnes našimi tipy na neotřelá cuketová jídla. Už jste měli třeba cuketové koláčky nebo pizzu?
Cuketová pizza
Také milujete tuhle křupavou italskou placku? Není divu! Pizza je perfektní, skoro až univerzální, jídlo. Dá se připravit na mnoho způsobů a také naplnit těsto lze přesně podle vaší chuti. Ačkoliv je dnes „pizzerka“, neboli pizzerie, prakticky na každém rohu, nebo se dá koupit pizza i mražená či chlazená v supermarketu, domácí je zkrátka domácí. A co teprve pizza z cukety! Pokud jste ji ještě neochutnali, je nejvyšší čas. Nabízíme vám prověřený recept:
V o něco snazší variantě si uděláte cuketovou pizzu ze základu na listovém těstě. Můžete je vyválet jak na plech, tak do kulaté formy, aby výsledek co nejvíce připomínal italský originál, alespoň vzhledově.
A konečně, jedete-li v low carb stylu, neboli nízkosacharidové stravě, určitě vás potěší těsto, do kterého vůbec nepřijde mouka. A přesto tahle cuketová pizza chutná přímo výtečně:
Cuketové kaše a omáčky
Kaše bývaly odjakživa základem stravy našich předků. Dnes se k této tradici pomalu vracíme. Proto není divu, že jedním z nejnovějších receptů na našem webu je právě cuketová kaše. Vyzkoušejte ji naslano, s krupicí a křupavou slaninou.
Zajímavou variací na naši koprovou omáčku je maďarské jídlo s názvem Zsenge kapros tökfőzelék, což volně přeloženo znamená něco jako dýňová omáčka s koprem. Maďaři pro přípravu téhle lahůdky používají podlouhlou světlezelenou dýni, která je chuťově právě velmi podobná cuketě. Proto od dýňové omáčky je už jen krůček k cuketové koprovce. Vyzkoušíte ji?
Cuketové placky a placičky
Milujete bramboráky? Pak jste tady správně! Jen tentokrát vyměníme hlavní surovinu. Místo nastrouhaných brambor budou dominovat nastrouhané cukety! Doporučujeme využít menší pevnější kusy, aby byly placičky pěkně křupavé. Zkuste podle našeho receptu třeba placky bez mléka, mouky i vajec:
Anebo otestujte jinou verzi, kde jemnou chuť cukety doplňují pikantní balkánský sýr a bazalka. Letní svačinka jak stvořená:
Výtečný a snadný na přípravu je taky slaný „hrnečkový“ cuketový nákyp, ochucený sýrem, uzeným masem a česnekem. Můžete jej podávat jak teplý, tak klidně i druhý den studený. Dobré jsou obě verze.
Cuketa na sladko
Máte-li pořád málo, pusťte se s námi do pečení. Cuketový perník asi všichni znají, je to léty prověřená klasika. Mnohdy stačí v těstě vyměnit strouhaná jablka za strouhané cukety. Ale pokud si chcete osvěžit základní postup na tuhle letní dobrotu, podívejte se na naše video:
Pokud pečete rádi a milujete vláčné moučníky, asi vás nadchnou i kynuté cuketové koláčky s rumovými povidly. Cuketa se zde dává přímo do těsta, a to je pak úžasně jemné. Naplnit koláčky můžete samozřejmě libovolnými náplněmi, to už je jen na vás.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
20 nejchutnějších receptů: Připravte si dobroty z aspiku, sulce či huspeniny
Mnoho lidí si pod názvem aspik představí tlačenku, masovou huspeninu nebo šunkové rolky v aspiku. Klihovitým vývarem z masa však můžeme zalít i jiné… Číst více
Jak ochutit aspik? Chuťově neutrální potravina snese sůl, cukr, ocet i koření
Aspik je průhledná nebo poloprůhledná jedlá hmota, v které jsou ukryty různé suroviny - maso, vejce, ovoce, zelenina. Protože se aspik připravuje… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více