

Ořechové perníčky s medem z parního hrnce
Suroviny
- 1 velké vejce nebo 2 malá
- 50 g másla
- 1 velká lžíce medu
- 1/2 sklenky hnědého cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1,5 sklenky hladké mouky
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 sklenky mletých ořechů
Postup přípravy receptu
Do malého kastrůlku vyklepneme vejce, přidáme máslo, med a cukr. Kastrůlek postavíme do vodní lázně - tedy vložíme ho do většího kastrolu naplněného vodou a mícháme, až se máslo rozpustí a vše se spojí. Pak přisypeme jedlou sodu, zamícháme a kastrůlek odstavíme z tepla.
Přimícháme mouku, koření a nakonec ořechy. Vzniklé těsto musí být lehce lepivé. Těsto si rozdělíme na stejné kousky a mokrou rukou utvoříme silnější placičky, které naskládáme do nádoby parního hrnce.
Hrnec zaklopíme a zapneme asi na 25 -30 minut.
Hotové perníčky opatrně vyndáme z nádoby a nejlépe na mřížce necháme vychladnout.
Perníčky buď jen pocukrujeme nebo polijeme cukrovou polevou nebo čokoládou a dozdobíme podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Inspirace z ruského webu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ořechové perníčky s medem z parního hrnce
-
Žížalko, tak to jsem ráda, že se nakonec podařilo, asi raději ta vejce dopíšu do receptu.... pro jistotu
.
Fotečka je moc pěkná, perníčky jsou fešáci -
Tak hlásím, že to bylo velikostí vejce. Přidala jsem jedno malé a bylo to akorát. Perníčky jsou moc dobré, nepřeslazené a ráda jsem si vyzkoušela zase něco nového. Bod za nápad jsem Ti dala hned první den, tak už jen fotku
-
Angel 666: S ořechy jsem to udělala stejně, nejdřív jsem je odměřila a pak strouhala. Mouku jsem tedy dala rovnou všechnu
-
Angel 666:
Ještě nijak, čeká to v míse na ráno. Neboj, něco s tím provedu, nebojím se, že bych to musela vyhodit
Dám vědět
-
Omlouvám se za pozdní odpověď, nebyla jsem celý den doma.
Sklenku jsem měla opravdu 2 dl. Ale vajíčka mám domácí, možná tady bude problém, že jsou větší než kupovaná.
Když jsem těsto zadělávala, taky se mi zdálo, že té mouky bude na málo tekutin moc. Tak jsem ji přisypávala postupně, ale nakonec jsem ji použila všechnu a těsto fakt bylo lepkavější.
Ještě mě napadlo, jestli to nebude ořechy. Já jsem si odměřila půl skleničky ořechů a pak jsem je teprve umlela.
V původním receptu byly tyhle poměry surovin, ale nebylo tam napsáno, jestli ořechy rovnou mleté nebo ještě celé. Postup jsem taky dodržela podle původního receptu a tu odstavenou vaječnou směs jsem měla dost tekutou. Vážně nevím, co bych poradila
Žížalko, jak to tedy nakonec dopadlo? -
hosta: To mě napadlo hned, takže jsem to vejce dala až k chladnoucí máslové směsi. Vejce bylo velikost L. Zdá se mi, že poměr mouky a tekutiny je trochu nepoměrný. Napadlo mě, zda Jitka neměla menší sklenky, proto se ptám
Asi by to chtělo do receptu upřesnit.
-
zizala: možná bych to vejce vmíchala až do rozpuštěného másla - jestli v teplém másle v horké vodní lázni ten základ spíš nezhoustne.
Nebo velikost vajec?
-
Jitko, prosím, jak velká je Tvá sklenka? Použila jsem 2 dl a mám z toho sypkou hmotu, rozhodně ne lepivé těsto
-
Zajímavý recept, ukládám na vyzkoušení. Parní hrnec sice nemám, ale zkusím normálně nad pařáčkem a uvidím
-
Veľmi pekné a netradične robené. Tiež by ma zaujímalo, ako dlho vydržia. Ak niekto urobí, dajte vedieť.
-
Angel 666: no právě, já jsem si to taky myslela, že asi hned zmizí, tak je raději zkusím až těsně před svátky.
Díky za odpověď. -
Ještě jsem zapomněla napsat, že ty s rumovou polevou jsou o hodně chutnější než jen ty pocukrované, tak doporučuju určitě polít rumovou polevou
-
Děkuji všem za reakce
Reny2: myslím, že by to v tom hrnci mohlo jít, jen asi bude menší než parní hrnec, tak se tam asi nevejdou všechny najednou.
MarcelaPa: perníčky jsem pekla dneska dopoledne, zatím teď večer jsou pořád měkké, zůstaly už jen dva, tak nevím, jestli budu moci otestovat trvanlivost, určitě ty zbylé zmizí ráno ke snídani, tak zatím moc neporadím -
Tak to je moc zajímavé, to by mě nenapadlo a protože mám parní hrnec, tak vyzkouším!
-
Ráda bych se zeptala, jestli jsou perníčky určeny k rychlé konzumaci nebo vydrží měkké delší čas? Ráda bych je zkusila na Velikonoce.