2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Pažitkový olej je svěží a jemný, ideální do salátů, pomazánek či na ryby. Naproti tomu kombinace rozmarýnu a šalvěje dává vzniknout intenzivnímu oleji s výrazným aroma, který se skvěle hodí k masu, pečeným bramborám nebo grilované zelenině.
Suroviny pro 2 dávky
2dávky
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 45 kJ / 11 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,42 g |
Tuky | 0,03 g |
Vláknina | 0,98 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,10 g |
Postup přípravy
Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno skleničky nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Krok 2: Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Krok 3: Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Pažitku zajistíme přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek. Krok 4: Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme. Krok 5: Rozmarýn se šalvějí:
Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Krok 6: Střídáme vrstvy lístků rozmarýnu a šalvěje obrané ze stvolů v poměru zhruba 1,5:1 - rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce. Krok 7: Povrch utěsníme zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme. Krok 8: Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Krok 9: Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici. Krok 10: Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje. Krok 11: Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..
Zveřejněno 25. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Moje poznámka
2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 4 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 2 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 6 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 6 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 8 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 8 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 9 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 9 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 10 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
pažitkový olej,
bylinkové oleje,
bylinkové oleje recept,
bylinkový olej recept,
pesto z pažitky,
recepty pažitkový olej,
bylinkový olivový olej,
olej ze šalvěje,
domácí šalvěje x olej,
pažitkový olej použití,
olivový olej s bylinkami,
bylinkový olej,
olej z rozmarýnu,
recept na olej ze šalvěje,
domácí pažitkový olej,
bylinkové pesto,
olivový olej s bylinkami recept,
pažitka olej,
recept na šalvějoví olej,
sklenice na oleje
Suroviny:
pažitka,
olej slunečnicový,
pepř citronový,
sůl,
česnek,
rozmarýn,
šalvěj,
olej slunečnicový,
pepř čtyř barev,
chilli,
sůl,
jalovec
Komentáře (10)
Citronový nebo pomerančový pepř byste měli mít v nabídce koření u vás, ale jasně, nevím, kde bydlíš, jaký tam máte krám. Zas ale tak podstatné to není, normální nebo i čtyřbarevný pepř klidně
S tím česnekem můžeš mít ale pravdu.
spagetka:Laděnko,já už vím,čím to asi bylo.Bylo to česnekem.Už nevím,kde byl vypěstovaný,ale nebyl z ČR.Už při krájení byl tak divně cítit...jako starým sklepem
Anna Kocikova: Přemýšlím, proč by ti pažitkový olej měl zhořknout, nežlukl spíš? Ono záleží hlavně na kvalitním oleji, protože nepředpokládám, že bys nakládala žluté nebo zdřevnatělé stonky. Mně takto 2x vypekl olivový olej a už používám ryze slunečnicový, někdy řepkový, ale radši ten první. Nám vůbec celkově už asi 2 roky olivový nechutná, takže ho používám minimálně, i když kupuju opravdu značkový, i chutě se asi mění, to víme o čemkoli