Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních plískanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem si ho mohou dopřát i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,28 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 14,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve převaříme 1 litr čisté vody. Necháme ji chvíli odstát, aby byla stále teplá, ale ne vroucí. Poté v ní rozmícháme cukr a kyselinu citronovou.
Krok 2: Mátu i s květy vložíme do vhodné čisté nádoby a zalijeme připravenou vodou. Bylinka se v teplejší vodě lépe vylouhuje, příliš horká by však mohla zničit cenné látky.
Krok 3: Směs necháme 2 dny louhovat při pokojové teplotě, občas ji zamícháme. Není třeba ji ukládat do lednice, ale vyhněte se přímému slunci.
Krok 4: Po dvou dnech směs přecedíme, naplníme do čistých vyvařených lahví, po naplnění jim otřeme hrdla a uzavřeme. Lahve uchováváme v lednici.
Krok 5: Sirup můžeme sterilovat při 85 °C po dobu asi 15 minut, čímž prodloužíme jeho trvanlivost. Pokud se rozhodneme pro sterilaci, můžeme předem přidat lžičku konzervačního prostředku (není to však nezbytně nutné).
Zveřejněno 15. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Moje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 3 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 3 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 4 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 4 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramboráčky
Anickamanicka před 26 minutami
Domácí langoše
Jurkano před 29 minutami
Perníčky
horakova654 před 54 minutami
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 1 hodinou
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 1 hodinou
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 1 hodinou
Vařená majonéza
SenBri před 1 hodinou
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 2 hodinami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 2 hodinami
Tématické fráze:
mata recepty,
recepty z máty,
šalvějový sirup za studena recept,
šalvějový sirup recept,
mátová šťáva,
šalvěj sirup recept,
recepty pro diabetiky,
šalvejový sirup za studena,
mata recept,
domácí šalvějový sirup,
recept na šalvějový sirup,
stava z maty,
recepty máta,
zázvorový sirup za studena,
domácí sirup ze šalvěje,
recept na sirup ze šalvěje,
sirup z šalvěje,
šťáva z máty peprné recept,
zázvorový sirup za studena recept,
nápoje pro diabetiky
Suroviny:
máta,
cukr krystal,
kyselina citronová
Komentáře (35)
Merylas - díííky
Jinak ten prostředek dáš do sklenice před uzavřením a sterilací.
Už je to lepší k pochopení?
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85 °C asi 15 min - pak ještě přidáme konzervační prostředek dr. Oetkera. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Nevím jak přidat konzervační prostředek po sterilování
Stejně mám i libeček takto a další, už si zvykly ...měla jsem i šalvěj, tu mi muž při úklidu omylem vysypal do popelnice....