Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 317 kJ / 2 944 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,88 g |
Tuky | 25,60 g |
Vláknina | 63,60 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 1,35 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 564,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt.
Krok 2: Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto.
Krok 3: Dle potřeby ještě přidáme mouku - není nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se.
Krok 4: Rozdělíme je na 4 stejně velké díly a necháme chvíli odpočinout.
Krok 5: Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka.
Krok 6: Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty).
Krok 7: Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Krok 8: Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami.
Krok 9: Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.
Krok 10: Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj.
Krok 11: Záviny před pečením potřeme olejem, a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Moje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 19 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 6 hodinami
Kure pecene
raelggg před 7 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 8 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 8 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 9 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 10 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 12 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 14 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 14 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl s jogurtem,
jablkový závin,
jogurtové těsto,
těsto na závin,
těsto na jablkový závin,
jablečný štrůdl z jogurtového těsta,
záviny, štrůdly recepty,
těsto na strúdl,
nejlepší jablkový závin,
jablečný závin z jogurtového těsta,
nejlepší těsto na štrůdl,
štrudl,
jablkový závin s jogurtem,
nejlepsi testo na zavin,
jablkový závin recept,
testo na zavin s jogurtem,
závin jablkový,
štrůdl z jablek,
jablecny zavin z jogurtu,
recept na jablkový závin
Suroviny:
mouka hladká,
jogurt bílý,
tuk hera,
vejce,
sůl,
olej slunečnicový,
strouhanka,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
brusinky
Komentáře (152)
Malé změny v mým receptu: máslo mělo jen 227 gramů a kelímek jogurtu byl 200 gramový. Takže jsem použila méně másla a více jogurtu. A i tak se těsto povedlo.
Těsto je super, nelepí se, netrhá. Po upečení je vláčné a chuťově výborné. Dělala jsem klasiku s jablky a také s mákem a ten měl snad ještě větší úspěch. Štrůdl s jablky doporučuji po utažení několikrát propíchnout vidličkou. Uniká tak pára z jablek a těsto tolik nezvlhne a upečený strůdl se nepropadne. Cca 10 minut před upečením zkuste potřít rozpuštěnou herou a sítkem posypat moučkovým cukrem. Vytvoří to nádhernou zlatavou křupavou kůrčičku a štrůdl už pak ani není nutné cukrovat
Díky za recept
Zároveň mám dotaz, zda nemáte někdo zkušenost s jakblkovým závinem, kde by se nejprve těsto potřelo i tvarohem a pak se na tvaroh teprve pokladlo strohané jablíčko, hrozinky, skořice. Mám chuť to zkusit, ale chybí mi odvaha, tak jestli jste to náhodou někdo už nezkusil, jak to chutná a co to udělá při pečení... Děkuji za případnou odpověď
Už nikdy nekoupím z obchodu listové těsto to si radši pohraju,těsto se dělalo jedna bášeň a pak ta chuť
U nás jsou štrůdlíky velmi oblíbené takže čtyřiky akorád
ps:posílám fotečky
děkuji za recept
Jiřičko(neregi.)
A těší mě, že bude znovu
magdalenko, u nás bz naopak měl být štrůdl složený jen z patek....ty zmizí jako první a těch řečí - tys už měl...měla jsem tu patičku, kdo mi ji snědl...
(Jablká som strúhala na uhorkovom strúhadle.)
Isahu, skvele fotky postupu, myslim, ze spousta z nas to oceni.