Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy, a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,40 g |
Tuky | 2,64 g |
Vláknina | 1,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 14,02 g |
Sůl | 35,00 g |
Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Houby dáme do velkého hrnce tak, aby byly do poloviny jeho výšky. Všechny suroviny na první nálev smícháme a houby jím zalijeme.
Krok 3: Houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-25 minut (čirůvku, žampión a bedlu 15 minut, václavky 25 minut). Po uvaření necháme houby okapat.
Krok 4: Připravíme druhý nálev tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.
Krok 5: Cibuli oloupeme, mrkev a celer očistíme, a spolu s paprikou nakrájíme na kousky.
Krok 6: Připravené houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro druhý nálev, kterým pak sklenice doplníme. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.
Krok 7: Dobře uzavřené sklenice, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 °C.
Zveřejněno 3. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Moje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 5 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 5 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 3. 5. 2025 06:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 12 minutami
Pizza Valencia
Alena194 před 14 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Tom_Krupa před 18 minutami
Pizza šneci z domácího těsta
Qw13 před 1 hodinou
Cizrnová polévka s mangoldem a zeleninou
Masula před 1 hodinou
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 1 hodinou
Jahodový džem
Jolinka před 1 hodinou
Hovězí (kližka) na houbách
mb130 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
UnholyKetty před 2 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Veronika.Hrozna před 2 hodinami
Tématické fráze:
václavky v octě,
houby v octě,
nakládané houby v octě,
naložené houby,
houby naložené v octě,
houby v octu,
houby v octe recept,
nakladane houby,
nakládané houby bez sterilizace,
zavařování hub s dekem,
zavařování hub v pikantním nálevu recept,
zavarovani vaclavek,
recept houby v octě,
nakladané houby v octu,
houby václavky recepty,
houby v octe nálev,
čirůvka fialová recepty,
naložené houby v octě,
jak vypada houba václavka,
houby v octovém nálevu
Suroviny:
čirůvka fialová,
pečárka hajní,
houba bedla červenající,
houby václavky,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
celer,
petržel,
ocet,
voda,
sůl,
cukr,
spolarin,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
pepř,
semínka hořčičná,
koriandr,
cibule,
mrkev,
celer,
paprika
Komentáře (33)
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
Udeľujem Řád zlaté vařečky
Jinak máš samosebou 12.bod