Švábské anýzové figurky
Staroněmecký recept na anýzové figurky nese svůj název podle Švábska, oblasti v dnešním jižním Německu. Jednalo se o oblíbené pečivo, které se prodávalo především na jarmarcích, a svou výraznou vůní jistě lákalo mnoho kupujících.
Suroviny pro 1 dávka
8 - 10 kusů dle velikosti formiček
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 854 kJ / 2 116 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 46,11 g |
| Tuky | 20,12 g |
| Vláknina | 7,50 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 201 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 433,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme a předehřejeme na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Pokud budeme používat formy na vytlačování těsta, předem si je vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou.
Krok 2: Vejce s cukrem a kořením vyšleháme do velmi husté pěny. Následně do ní zapracujeme mouku se sodou (nebo kypřicím práškem). Těsto nesmí lepit, proto možná budeme muset trošku mouky přidat. Záleží na tom, jak velká máme vajíčka.
Krok 3: Těsto ihned rozválíme na asi 1 cm silnou placku a rozdělíme na části, které odpovídají formám.
Krok 4: Plackou z těsta zakryjeme celý obrázek na formě a pomocí prstů těsto lehce vtlačíme do formy, aby se obrázek hezky obtiskl.
Krok 5: Těsto z formy opatrně vyklopíme a nožíkem odkrojíme přebytky těsta.
Krok 6: Jednotlivé tvary položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 7: Těsto nenecháme dlouho stát (rychle osychá, je třeba s ním pracovat ihned).
Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 15-20 minut podle velikosti tvarů. Pečivo by nemělo zrůžovět na povrchu.
Krok 9: Po upečení a vychladnutí jsou tvary velmi tvrdé, je třeba péci s předstihem aspoň 4 týdny a nechat rozležet. Tvrdosti ale můžeme využít ke zdobení – před pečením do pečiva vykrojíme dírku a po upečení můžeme pečivo zavěsit na šňůrku jako dekoraci.
Krok 10: V původním receptu se tvary kladou na vrstvu anýzu, kterým je posypáno dno plechu na pečení. Při pečení se semínka částečně zapečou do těsta. Pokud však není žádoucí, aby v pečivu zůstala celá aromatická semínka, lze asi půl lžičky anýzu podrtit v hmoždíři nebo mlýnku a přidat přímo do těsta, jak je uvedeno v tomto receptu.
Zveřejněno 9. 11. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švábské anýzové figurky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3P34
Moje poznámka
Švábské anýzové figurky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3P34
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 5 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 10 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 11 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno před 21 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 31 minutami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 49 minutami
Kapustová polévka
Topmoni před 1 hodinou
Ořechovo-jablečný koláč II
jliv22 před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
karolinanenickova10 před 2 hodinami
Výborné lasagne
Ketynna před 3 hodinami
Uzený bůček pečený s brambory v jednom pekáčku
Jan Nemec před 4 hodinami
Květáková polévka
tomstny před 4 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Wanilor před 4 hodinami
Tématické fráze:
švábské perníčky,
anýzové kroužky,
švabsky perník formy,
svabske cukrovi,
svabske muffiny,
pečené figurky,
recepty na štruple,
švábský perník,
švábské cuktoví,
švábské pečivo,
staroněmecké recepty,
anýzové vanocni cukrovi kroužky,
chleba z domácí pekárny,
formičky na švábské perníčky,
anýzové pečivo,
anýzové rohlíčky,
švabské formičky,
anyzove pernicky,
vyrezavane formy na svabske susenky,
figurky z mouky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
vejce,
vanilka mletá,
sůl,
soda jedlá,
anýz
Komentáře (27)
Koníci jsou překrásní, vyjímali by se i jako jednoduchá ozdoba na stole