Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Pokud si doma připravujete vlastní muesli, určitě se vám bude hodit recept na super komponent pro tyto oblíbené cereální snídaně. Sušená, vlastnoručně připravená jablíčka si zamilujete!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 4,00 g |
| Tuky | 3,47 g |
| Vláknina | 26,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 33 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme jablka škrabkou na brambory.
Krok 2: Vykrojíme část s jádřincem.
Krok 3: Rozehřejeme troubu na teplotu cca 50-60 °C. Jablka ještě nerozkrájená můžeme dát na 1-1,5 h předsušit.
Krok 4: Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8.
Krok 5: Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60 °C.
Krok 6: Dáme sušit na 1-1,5 h.
Krok 7: Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit.
Krok 8: Toto opakujeme za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřeme vlhkost z trouby.
Krok 9: Na noc můžeme jablka nechat na sítu na topení.
Krok 10: Druhý den nakrájíme jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájíme na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne.
Krok 11: Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájíme je na čtverečky a sušíme stejným způsobem.
Krok 12: Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypeme vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.
Zveřejněno 23. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Moje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Nejnovější recepty
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 3 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 5 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 7 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí stehýnka Garam masala
Přidáno před 16 hodinami
Bulgurové rizoto
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolky na slanině
magdalenka před 9 minutami
Hrnková buchta z cukety
magdalenka před 16 minutami
Dvojctihodné koláčky
magdalenka před 30 minutami
Mrkvové karbanátky
magdalenka před 33 minutami
Květák ve strouhance
magdalenka před 37 minutami
Hlíva v trojobalu
magdalenka před 41 minutami
Škvarková pomazánka
magdalenka před 45 minutami
Špekáčky na černém pivu
magdalenka před 52 minutami
Kuřecí nudlová polévka
magdalenka před 55 minutami
Kynutý skořicový točenec
magdalenka před 1 hodinou
Tématické fráze:
sušení jablek v troubě,
sušení jablek v horkovzdušné troubě,
sušení ovoce v horkovzdušné troubě,
jak sušit jablka,
sušení jablek,
suseni krizal v troube,
sušení hrušek v horkovzdušné troubě,
jak sušit ovoce v troubě,
suseni v troube,
suseni ovoce v troube,
sušení trnek v troubě,
jak sušit hrušky,
jak ususit jablka,
sušení křížal v horkovzdušné troubě,
výrobky z jablek,
křížaly v troubě,
jak susit jabka,
síta na sušení ovoce v troubě,
jak se susi jablka,
sušení švestek doma
Suroviny:
jablko
Komentáře (18)
Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.
Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.