Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 625 kJ / 2 778 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,63 g |
| Tuky | 158,14 g |
| Vláknina | 25,35 g |
| Cholesterol | 531 mg |
| Sodík | 505 mg |
| Sůl | 1,80 g |
| Sacharidy | 254,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus upečeme nejlépe den předem: Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mátové lístky rozdrtíme v hmoždíři, dáme do rendlíku a zalijeme mlékem. Zvolna přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně vařit zhruba 15 minut, průběžně promícháváme. Přecedíme přes jemné sítko, odměříme 120 ml mléka a necháme vychladnout (část mléka se nám varem odpaří, část nelze oddělit od lístků, proto neuvádím přesné množství, případný zbytek se dá zužitkovat i jinak).
Krok 2: V míse smícháme všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošleháme vychladlé mátové mléko, olej, vanilkovou pastu a vejce. Obsah mísy přidáme k suchému mixu, nakonec vmícháme teplou vodu. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 20-25 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto upečené, nesmí na ní ulpívat drobečky. Korpus necháme pořádně vychladnout, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice.
Krok 3: Ještě ten den večer si připravíme mátovou šlehačku: Opět rozdrtíme mátu v hmoždíři, zalijeme tentokrát smetanou a provaříme asi 10 minut (vaříme raději opravdu na mírném plameni s pokličkou, aby se nám všechna smetana nevyvařila). Smetanu přecedíme, necháme vychladnout a uložíme přes noc do lednice.
Krok 4: Ráno se vrhneme nejprve na rybíz: Zmrazený rybíz lehce podlijeme vodou, přidáme datlový sirup a špetku skořice. Vaříme asi 10-15 minut, než rybíz povolí a pustí šťávu. Vmícháme želatinu a ještě chvíli povaříme. Dáme chladit za okno. Na krém v misce prošleháme tvaroh s cukrem, v jiné misce vyšleháme mátovou smetanu spolu se smetana fixem a lehce ji vmícháme do prošlehaného tvarohu.
Krok 5: Korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, spodní část potřeme tuhnoucí rybízovou směsí a přidáme polovinu krému, přiklopíme vrchním dílem korpusu. Zbytek krému si rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovým barvivem tak, aby jsme získali škálu odstínů od nejsvětlejší po nejtmavší. Nejsvětlejším částí krému potřeme vršek dortu, prostředním boky a nejtmavším naplníme cukrářský sáček a dort dozdobíme. Můžeme samozřejmě postupovat i jinak dle vlastní fantazie. Dort můžeme dozdobit lístky čerstvé máty.
Zveřejněno 25. 5. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Moje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 59 minutami
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 1 hodinou
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 1 hodinou
Jahodový likér
Jirka55221 před 2 hodinami
Domácí chleba
Samjda před 3 hodinami
Vánoční věnec
Stefi.f před 7 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 14 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 16 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 16 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 16 hodinami
Tématické fráze:
mátový krém,
mátový krém do dortu,
mátový krém na dorty,
mátový krém na dort,
mátový tvaroh,
recept na matovy krem,
mátový korpus,
peprmintovy dort,
recept na čokoládovo mátový dort alber,
mátové lístky na zdobení,
mátové dortiky,
mátova naplň nadort,
matovy krem s tvarohem,
matovy dortik,
želatina na dort matova,
matovy krem dort,
nápln do dortu mátová,
mtový krémna dorty,
rybíz-máta dort,
mátový krém na dort recept
Suroviny:
máta,
mléko plnotučné,
cukr moučkový,
mouka hladká,
kakao holandské,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
sůl,
olej řepkový,
vejce,
voda,
rybíz černý,
voda,
skořice,
sirup datlový,
želatina,
máta,
smetana ke šlehání,
smeta-fix,
tvaroh ve vaničce,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo,
máta čerstvá
Komentáře (5)