Meteník z pekáčku
Tento slaný kynutý koláč pochází ze Slovenska a kombinuje chuť kysaného zelí a voňavého uzeného bůčku. Meteník chutná skvěle teplý i zastudena a můžeme ho nabídnout například jako slané pohoštění návštěvám.
Suroviny pro 1 plech
20-25x30 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 245 kJ / 1 971 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 61,63 g |
| Tuky | 84,12 g |
| Vláknina | 20,98 g |
| Cholesterol | 69 mg |
| Sodík | 6,10 g |
| Sůl | 15,00 g |
| Sacharidy | 232,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.
Krok 2: Bůček nakrájíme na kostičky.
Krok 3: Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník trochu kynul už při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190 °C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí.
Krok 4: Vložíme do trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.
Zveřejněno 15. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Moje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 48 minutami
Burizonové kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 19 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová kýta v královské peřince
LenuleJ. před 5 minutami
Kokosky - sněhové s kokosem
Teryshek před 1 hodinou
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 1 hodinou
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 6 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 7 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 15 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 16 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 16 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 17 hodinami
Tématické fráze:
meteník,
meteník recept,
recept na meteník,
metelnik,
recept meteník,
meteník se zelím,
meteník recepty,
večeře z jednoho pekáčku,
pekáčky bez kynutí,
jidlo metenik,
meteník buchta,
recepty meteník,
metenik zelí recept,
15 g soli je lžička?,
pekáčky s mouky,
z pekáčku,
co je meteník,
meteník recept,
meteník - recept,
metenik z pekacnu
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
zelí kysané,
bůček uzený,
kmín drcený,
sůl,
droždí čerstvé,
sádlo,
pepř mletý,
česnek,
voda,
olej
Komentáře (31)
Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?
Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova"
(Pridala som foto.)
hosta: Jituš