Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumfordská polévka (jušele)

Rumfordská polévka - kdysi polévka pro chudé, dnes zpestření menu pro hladovějící rodinku. Je sytá, horká a opravdu velmi dobře vymyšlená pro rychlé zasycení. Doplňte ji krajíčkem dobrého chleba. Může se stát i vaší oblíbenou podzimní polévkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 80 min bez doby namočení hrachu a krup

100 min (20 min příprava + 80 min tepelná úprava, bez doby namočení hrachu a krup)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie863 kJ /
206 kcal
Bílkoviny7,87 g
Tuky1,28 g
Vláknina22,31 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 340 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy31,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer před vařením polévky propláchneme a namočíme loupaný hrách, do druhého hrnce kroupy. Krok 2: Omyté, posolené a opepřené kuřecí skelety dáme do pekáčku spolu s rozkrojenou neloupanou cibulí, podlijeme trochou vody a upečeme. Krok 3: Druhý den oškrábeme a nakrájíme brambory, mrkev, celer. Oloupeme zázvor i česnek a nasekáme nadrobno. Krok 4: Opečené skelety dáme i s výpekem a cibulí do hrnce, přidáme zeleninu, brambory, propláchnuté kroupy a namočený hrách a vaříme doměkka asi 30 minut. Krok 5: Když je zelenina v polévce uvařená a brambory také, vyndáme skelety, obereme je a maso přidáme do polévky. Podle chuti dosolíme. Krok 6: Můžeme ještě přidat čerstvý nastrouhaný (nebo sušený) zázvor. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.

TIP: Teplé polévky pro chladné podzimní dny

Zveřejněno 5. 10. 2016

Poznámka autorky hosta

Literárně doložená existence tohoto receptu:

» Ten pán věděl z vlastní zkušenosti jak to chodí; on byl vykonavatel podobných milosrdných skutků; u něho se také vařila polívka – rumfordská prý – jíž se chudý lid poděloval. Ta rumfordská polívka byla taky na tři třídy rozdělena. V menším hrnci byla hustá, silná, mnoho masa, mnoho rýže – ve větším hrnci také dost dobrá – v kotli odpadky, trhané krupky a tak ledacos, a když pán v poledne přišel a zkoušel polívku v kotli říkal své ženě: „Dost dobrá pro tu lůzu – nač potřebujou silnou; darmo by si žaludky zkazili“, a ženám, které přišly pro polévku, vylál, jestliže přinesly větší hrnky, než žejdlíkové. „Přijdete s takovými džbery; copak myslíte, že toho vaříme po vědrách? Taková silná polívka jako malvaz; té zahřeje lžička více, než jiné plný talíř, a vy jí dostáváte žejdlík.“ Když chudé ženy odešly se svými porcemi, přišly děti rozličného stáří, malé, velké, chlapci i děvčata s hrnky, a ti říkali tomu pánovi a jeho ženě „pane kmotříčku“ aneb „strejčku a tetičko“ a těm se dávalo z většího hrnku, z té lepší polívky. Konečně, když bylo vše poděleno, zbyl hrnek té nejsilnější polívky, toho malvazu a pán se svou rodinou k ní zasedli, chválili si ji a bylo každý den maso i nějaký přívar, co od té rumfordské odpadlo.« (Božena Němcová: „V zámku a podzámčí“)

Hrabě Benjamin Rumford se narodil r. 1753, vlastním jménem Benjamin Thomsen a byl to americký fyzik, zabývající se zejména zkoumáním tepla. Kuchařem nebyl ani zdaleka, ale dá se předpokládat, že byl mlsoun a do kuchaření se rád pletl a dokonce v něm dokázal uplatnit i tu fyziku. Tak např. prý už v r. 1804 vyzkoumal, že vaječný bílek je velmi špatným vodičem tepla a okamžitě to vyzkoušel (úspěšně) při zapékání zmrzliny do sněhu z bílků!

Poté, co musel opustit Ameriku, Benjamin Thomsen vstoupil do služeb bavorského kurfiřta a jeho úkolem bylo zejména zreformovat ubohou bavorskou armádu. Začal experimentovat s hustými polévkami, které měly postavit zbídačené vojáky na nohy. Když v Bavorsku, v důsledku neúrody, začal hrozit hladomor, na Thomsenův popud a podle jeho receptu začalo panstvo vařit pro chudé velmi hustou polévku. Rozdávali ji zdarma, hladomoru bylo zabráněno a fyzik Thomsen si tím vysloužil titul hrabě Rumford.

O polévku, zdroj výživy vojáků mohutné francouzské armády, projevil zájem i císař Napoleon. Rumfordská polévka dosáhla dočasně věhlasu po celé Evropě jako všelék na hladomory a chudobu. Tak se recept dostal i do archivu hraběte Vladimíra Mittrowského, tehdejšího majitele pernštejnského panství.

Rumfordská polévka byla vlastně polévka z krup a zeleniny, zahuštěná kaší ze žlutého hrachu a s přídavkem brambor – tehdejší gastronomické novinky. Brambory byly dosud pěstovány jako okrasná rostlina a jejich pojídání bránila pověry, že způsobují nejrůznější nemoci včetně těch smrtelných.

Zmínka u Němcové svědčí o tom, že se její používání hodně rozšířilo, takže recept měl asi mnoho variací, ale důležité bylo, že to byla polévka výživná, zahřála a mnohým lidem pomohla přežít. Rumfordská polévka je na jídelníčku charitativních organizací dodnes (Zuzana Chlumská; Mlsotník)

Zdroj: středověká kuchyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xqn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xqn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

skvělé obojí polévka i povídání :-K:yes::yes::yes:

:-Dvyborny ale misto krup dam ryzi:-K

Krása! Polievka i "povídání", díky!

ta bude nejen výživná, ale i zdravá, složilo nás letošní proměnlivé počasí, zítra vyzkouším, asi přidám i česnek, to bude zdravá bomba <3

Daniela B: já ho tam mám taky, jen jsem na něj zapomněla:-) - doplním

:yes::yes::yes:,uložila jsem si a vyzkouším...

Pěkné :yes:

To rozprávanie sa mi páči. :yes: Inak tú zmrzlinu do snehu zapekám aj ja, ibaže v torte, takže konečne viem, odkiaľ to pochádza. :yes:;-):-D https://www.toprecepty.cz/recept/13841-dubnovy-dor... ;-)

Ani jsem netušil, že se tak jmenuje podobná políffka co občas vařívám (bez samozahřívacího zázvoru a místo krup dávám vločky):-)
No, asi proto, že jsem byl za školou když se brala B.N. :-D
tejaja:
Zmrzlinu taky občas peču; úspěch vždy zaručen :yes::yes::yes:
Ale avšak dosud jsem, bláha, žil v domnění, že izolantem jsou vzduchové bublinky ve sněhu... :-D

Recept i povídání se mi moc líbí:yes:;-);-);-)

Moc pěkné :yes::yes:

Tak to se mi moc, moc líbí - jak polévka, tak to povídání;-):-):yes::yes:

Tématické fráze:
rumfurdská polévka, polévka rumfurdská, rumfurdska polévka recept, rundfordská polévka recept, polívka rumfordská, rumfurdska, rychtarska polievka, runfurdská polévka recept, runfordská polévka recept, rumfordská polívka, - polévka rumfurdská recept, polivka pro chude, rumfrtská polévka, rychtarska polívka, polívka s čerstvého hrachu, recept rumfurdska polevka, rundfurdska polevka, rumfurdská polévka recept nejlepší, bavorska gulasova polevka recept, runfurdska polevka

Suroviny:
skelet kuřecí, cibule, česnek, zázvor, brambory, mrkev, celer, kroupy, hrách, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]