Čabajská klobása - "Csabai kolbász"
Čím dál víc lidí má v oblibě doma vyráběné uzeniny, protože ty kupované nejsou vždy kvalitní. Pokud k tomu máte podmínky, stanou se vaše čabajské klobásky vaším majstrštykem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 52 050 kJ / 12 440 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2 010,07 g |
| Tuky | 426,79 g |
| Vláknina | 41,23 g |
| Cholesterol | 6,50 g |
| Sodík | 114,13 g |
| Sůl | 280,00 g |
| Sacharidy | 123,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 5. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čabajská klobása - "Csabai kolbász"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZG5
Moje poznámka
Čabajská klobása - "Csabai kolbász"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZG5
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 1 hodinou
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašská kyselice
Topmoni před 17 minutami
Linecké těsto 3 2 1
kimlo před 19 minutami
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Denula před 29 minutami
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 1 hodinou
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 1 hodinou
Langoše z Maďarska
nomia před 1 hodinou
Buchta Rafaelo
Thebes před 2 hodinami
Domácí vánočka
JanaPav před 2 hodinami
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 2 hodinami
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 14 hodinami
Tématické fráze:
domácí čabajská klobása,
čabajka recept,
domácí čabajka,
recept na pravou čabajku,
čabajská klobása domácí výroba,
recept na cabajskou klobasu,
recept na čabajku,
domaci cabajka recept,
recept na cabajky,
domácí čabajky,
recept na domácí maďarské klobásy,
madarska cabajka recept,
prava madarska cabajka,
domácí slovenské klobásy,
cabajka,
klobásy recepty,
recept na domácí slovenské klobásy,
čabajky recept,
maďarské klobásy čabajky,
recept na klobásy
Suroviny:
plec vepřová,
kmín mletý,
sůl,
rychlosůl,
cukr moučkový,
pepř mletý,
česnek,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
střeva vepřová
Komentáře (40)
Pokud bys můj článeček bral důkladně, zjistil bys , že mi vůbec nejde o recept, který dosud nemám ,ale o to proč musí někdo tvrdit , že ten jeho recept na "Čabajku " je ten opravdu pravý. Ty bys to tvrdil ??? A to ,že jsem rodilý Bratislavčan , nevylučuje , že nejsem Slovák.Tak si to prosím trochu urovnej. Ale o vlastní recept vůbec nejde. Zarazila mě jen agresivita předřečníka.Je na každém ,jak si klobásy udělá.Musím dodat , že se nezlobím a už se ani nebudu vyjadřovat.Tvůj recept také vyzkouším .Může to být ten, který hledám a souhlasím i s tím co píšeš o uzení klobás .Máš úplnou pravdu. Zdraví Tě Milan P.
Pri studenom údení by nemala byť teplota dymu väčšia ako 25°C. Tento typ údenia si vyžaduje pomerne dlhú dobu – 2 až 5 dní, ale má silné konzervačné účinky. Konzervačné látky dymu preniknú hlboko do mäsa. Uplatňuje sa aj silné vysušenie mäsa, pričom straty na hmotnosti mäsa bývajú aj okolo 35 %. Výrobky, ktoré sa údili studeným dymom sú veľmi trvanlivé.
Zdraví Milan P.
Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina.
Přidal jsem pár obrázků vlastních výrobků. A po mých zkušenostech se držím s kořením při zemi. Ono někdy méně , znamená více.Oceňuji i práci svého předřečníka ,který objasnil, kdo vlastně vymyslel čabajku.Patří to vůbec sem ???Myslím si , že mi je to jedno!!! Tento recept se nedá pokazit a klobásky jsou výborné. POKUD... je nepřesolíte!!! S tím opatrně.Pomůže jen zkoušení.
A zase--- nedosolené se dají jíst, p ř e s o l e n é -vyhodit.
Milan P.
1. "Černé koření" se česky jmenuje pepř.
2. Ale to je spíš dojem či pocit: Vždycky se mi zdálo, že v čabajce cítím i tymián.
VeŠ: to neni čabajka som Slovák s Bekešskej čabi to je parodia na našu klobásu a urážka predkov
Chci se do toho pustit,a nevím.
Dík za radu. Michal.
Tu je original recept : Na 10kg masa...20dkg sladkej papriky,5dkg palivej papriky,20dkg soli,3dkg cesnaku a 2dkg mletej rasce.Ja ich udim na studenom dyme 2-3 dni(zalezi na hrubke klobas),bukove alebo dubove drevo.Je to nebicko v papulke a vydrzi mi bez chladnicky niekolko mesiacov.O tyzden ich budem robit tak mozno pridam aj foto a kompletny postup.
A máš plusový bod! (Plussz pontot kaptál!)