Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Terlouka (černá polévka)

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 726 kJ /
1 130 kcal
Bílkoviny25,47 g
Tuky6,10 g
Vláknina24,43 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy232,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou hlavu uvaříme ve vodě se solí a pepřem, maso obereme (část na talíř s chlebem, zbytek přijde pokrájet do polévky). Krok 2: Zvlášť ve vodě uvaříme kroupy, pak je propláchneme studenou vodou a smícháme s vepřovou krví. Krok 3: Kroupy s krví vlijeme za stálého míchání do vřící polévky, dobře provaříme, přidáme krájené maso, rozetřený česnek a v dlaních rozemnutou majoránku.
Dosolíme podle chuti a podáváme.

Zveřejněno 10. 1. 2017

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Krkonošská kuchařka

Krev se u nás prodává na litry - pokud ji neseženete, autor v knize radí použít krevní tučnici nebo krvavé jelítko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Terlouka (černá polévka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XBpV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Terlouka (černá polévka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XBpV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Miluji prdelanku ....... samozřejmě, není nad tu pravou, autentickou, nabranou přímo z kotle, mrzne až praští, nad kotlíkem vystupují dva sloupce - jeden je kouř z přikladaného dřeva, druhý pak pára z kotle ..... ach jo, kde jsou ty časy?

Ale i dnes, při jakékoliv příležitosti (vaření kolena, ovaru nebo různých jiných vepřových pochutin) neopomenu následně ve vývaru zavařit prejt nebo jelitka a skvělou napodobeninu oné prdelačky si připravit :-Q :-p :-D

Děkuji Ti, Cathleen, za navození atmosféry času minulých :-K :-*

Ivosisko: :-) zabíjačky už několik let neděláme, občas z jelítek a vepřového vývaru uvařím falešnou prdelačku.
Tahle musela být opravdu povedená, protože nad ní manžel několikrát zopakoval, že už dlouho tak dobrou nejedl. Možná to chce ten vývar z hlavy, možná pomohla i ta čerstvá krev....:-? Zbytek krve mám zamražený a polívku určitě ráda zopakuji:-8

Díky :-) jsem za sortiment naší masny opravdu vděčná - vepřovou hlavu jsme dali vařit víceméně "na chuť", a protože jsem si vzpomněla na tuto polévku, hned jsem objednala a nechala koupit krev. A výborná polévka pak byla během chvilky hotová:yes:

Zabijačkovou polévku mám velmi ráda <3

Cat, aj ja by som prišla...
O predaji krvi v našich končinách tiež neviem. Z krvavničiek som už experimentálne varila polievku, samozrejme, bez bravčovej hlavy. Veľmi sa mi páči tvoja polievka...

magdalenka: máme tu blízko jatka a výborně zásobenou masnu. Stačí dát vědět den dopředu, co bych ráda - mají prakticky všechno kolem masa.

cathleen: len ja to mám akosi od ruky...:-D:-D:-D

Ani nevíš, s jakou chutí bych si dala<3, u nás se ale krev neprodává / tedy - nevím o tom / a těm konzervám nevěřím. Jedině koupit nějaké dobré kvalitní jelítko:-)

maris: a já bych tě tak ráda pozvala!:-K Ta krev, co prodávají, mě příjemně překvapila - v petce, tekutá, čistá, paráda:yes:
Zabíjačku jsme nedělali už spoustu let, ale občas ve výslužce polívku dostaneme. Manžel si tuhle moc pochvaloval, že už dlouho tak dobrou nejedl (a tím mě samozřejmě potešil):-)

cathleen: díky za pozvání:-K, že si manžel pochutnal - o tom vůbec nepochybuju;-):-)

Tématické fráze:
krvavá polévka, polevka z krve, jak zavařit prdelačku, jak dlouho varit krvavou polevku, jak zavařit polévku, jak varit cernou polivku, krvavá zabijačková polévka, černá polévka, polévka z vepřové krve, jak dlouho vařit krev, jak dlouho varit prdelacku, vepřová krev polévka, zabijačková polévka krvavá, krvava polivka, krvavá polevka z jelítka, jak uvarit cernou polevku pri zabijení, jak zavařit černou polevku, polévka z čerstvé krve, jak dlouho varit krev vpolevce, jak zavařit krev do prdelačky

Suroviny:
hlava vepřová, kroupy ječné, krev vepřová, sůl, pepř, majoránka, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu