Terlouka (černá polévka)

cathleen Kuchařka:

Polévky 10 názorů

58

Suroviny

půlka malé vepřové hlavy
asi 300 g ječných krup
200- 250 ml vepřové krve
sůl
pepř
majoránka
2-5 stroužků česneku
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou hlavu uvaříme ve vodě se solí a pepřem, maso obereme (část na talíř s chlebem, zbytek přijde pokrájet do polévky).

  2. Zvlášť ve vodě uvaříme kroupy, pak je propláchneme studenou vodou a smícháme s vepřovou krví.

  3. Kroupy s krví vlijeme za stálého míchání do vřící polévky, dobře provaříme, přidáme krájené maso, rozetřený česnek a v dlaních rozemnutou majoránku.
    Dosolíme podle chuti a podáváme.

Poznámka

Zdroj: Krkonošská kuchařka

Krev se u nás prodává na litry - pokud ji neseženete, autor v knize radí použít krevní tučnici nebo krvavé jelítko.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Terlouka (černá polévka)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Ivosisko: :-) zabíjačky už několik let neděláme, občas z jelítek a vepřového vývaru uvařím falešnou prdelačku.
    Tahle musela být opravdu povedená, protože nad ní manžel několikrát zopakoval, že už dlouho tak dobrou nejedl. Možná to chce ten vývar z hlavy, možná pomohla i ta čerstvá krev....:-? Zbytek krve mám zamražený a polívku určitě ráda zopakuji:-8

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    Miluji prdelanku ....... samozřejmě, není nad tu pravou, autentickou, nabranou přímo z kotle, mrzne až praští, nad kotlíkem vystupují dva sloupce - jeden je kouř z přikladaného dřeva, druhý pak pára z kotle ..... ach jo, kde jsou ty časy?

    Ale i dnes, při jakékoliv příležitosti (vaření kolena, ovaru nebo různých jiných vepřových pochutin) neopomenu následně ve vývaru zavařit prejt nebo jelitka a skvělou napodobeninu oné prdelačky si připravit :-Q :-p :-D

    Děkuji Ti, Cathleen, za navození atmosféry času minulých :-K :-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Díky :-) jsem za sortiment naší masny opravdu vděčná - vepřovou hlavu jsme dali vařit víceméně "na chuť", a protože jsem si vzpomněla na tuto polévku, hned jsem objednala a nechala koupit krev. A výborná polévka pak byla během chvilky hotová:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Zabijačkovou polévku mám velmi ráda <3

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: len ja to mám akosi od ruky...:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: máme tu blízko jatka a výborně zásobenou masnu. Stačí dát vědět den dopředu, co bych ráda - mají prakticky všechno kolem masa.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Cat, aj ja by som prišla...
    O predaji krvi v našich končinách tiež neviem. Z krvavničiek som už experimentálne varila polievku, samozrejme, bez bravčovej hlavy. Veľmi sa mi páči tvoja polievka...

    Odpovědět

  • maris maris

    cathleen: díky za pozvání:-K, že si manžel pochutnal - o tom vůbec nepochybuju;-):-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maris: a já bych tě tak ráda pozvala!:-K Ta krev, co prodávají, mě příjemně překvapila - v petce, tekutá, čistá, paráda:yes:
    Zabíjačku jsme nedělali už spoustu let, ale občas ve výslužce polívku dostaneme. Manžel si tuhle moc pochvaloval, že už dlouho tak dobrou nejedl (a tím mě samozřejmě potešil):-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Ani nevíš, s jakou chutí bych si dala<3, u nás se ale krev neprodává / tedy - nevím o tom / a těm konzervám nevěřím. Jedině koupit nějaké dobré kvalitní jelítko:-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo