Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 229 kJ / 294 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,98 g |
| Tuky | 1,72 g |
| Vláknina | 24,80 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 129 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 44,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši.
Krok 2: Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme.
Krok 3: Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme.
Krok 4: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...
Zveřejněno 25. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Nejnovější recepty
Roláda Hurikán
Přidáno před 4 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 22 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno 25. 10. 2025 09:27:17
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Lida.Rose před 3 minutami
Kořeněná játrová omáčka
brtna před 12 minutami
Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát
hoopoo před 2 hodinami
Pórková polévka s česnekem
ricci před 2 hodinami
Ošatkový chléb
Pajkujka před 3 hodinami
Kuře na paprice od Andy
Nikki1 před 3 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
lunav1 před 4 hodinami
Koláč s banánem a vůní kokosu
ivdu22 před 4 hodinami
Polévka z dýně hokaido
Monika146 před 6 hodinami
Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept,
dušené rané zelí,
rané zelí dušené,
zelí na slanině,
ranné zelí recept,
rané zelí recept,
zelí na na slanině,
ranné hlavkové zelí recept,
hlávkové zelí recepty,
dušené ranné zelí,
dušené hlávkové zelí,
recepty, základ zelí,
dušené hlavkove zeli recept,
hlávkové zelí se špekem,
zelí z hlavky se slaninou,
dušené zelí na slanině,
hlavkove zeli s uzeninou,
dušené zelí se slanině,
hlavkove zeli,
recept na dušené hlávkové zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
sůl,
slanina uzená,
cibule,
brambory,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (7)
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody