Křenová omáčka s hovězím masem
Křen má spoustu využití ať už ve studené, nebo v teplé kuchyni. Připravit z něj můžete třeba lehce štiplavou smetanovou omáčku s plátky rozpadajícího se hovězího masa. Tuto dvojici perfektně doplní kyprý houskový knedlík.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 941 kJ / 1 420 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 185,57 g |
| Tuky | 47,72 g |
| Vláknina | 29,05 g |
| Cholesterol | 451 mg |
| Sodík | 893 mg |
| Sůl | 1,91 g |
| Sacharidy | 48,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso osušíme a v nerezovém hrnci osmahneme na rozpáleném oleji ze všech stran.
Krok 2: Přidáme mrkev, řapík celeru, bobkové listy, nové koření, celý pepř a trochu petrželové natě. Zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, osolíme a dáme vařit.
Krok 3: Až začne voda vřít, přikryjeme hrnec poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 190 °C na 2 - 2 a půl hodiny, do změknutí masa. Můžeme nechat probublávat na sporáku.
Krok 4: Maso dáme bokem, ale tak aby zůstalo teplé. Vývar scedíme a necháme trochu zchladnout.
Krok 5: Křenová omáčka: Cibuli oloupeme a nakrájíme opravdu na drobno.
Krok 6: V hrnci na rozpuštěném másle osmažíme cibuli úplně do sklovat, zhruba 5 minut, aby neměla hnědý nádech.
Krok 7: Přisypeme mouku a vymícháme světlou cibulovou jíšku. Přilijeme vývar a jíšku rozmícháme. Za občasného míchání necháme vařit 25 minut.
Krok 8: Křen nastrouháme a přidáme do omáčky. Přidáme smetanu, zakysanou smetanu, opepříme a necháme asi 3 minuty provařit.
Krok 9: Nyní je možné i dosolit, pokud máme vývar méně slaný.
Krok 10: Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 30. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křenová omáčka s hovězím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rv0k
Moje poznámka
Křenová omáčka s hovězím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rv0k
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 15 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 19 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 4 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 6 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 6 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 6 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 6 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 7 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 8 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 8 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 8 hodinami
Tématické fráze:
křenová omáčka s hovězím,
křenová omačka s hovězím masem,
hovězí maso s křenovou omáčkou,
křenová omáčka video,
recepty křenová omáčka video,
krenova omacka,
křenová omáčka z vývaru,
krenova omacka s masem,
omačky křenova,
hovezi v krenove omacce,
recept křenová omáčka video,
krenova omacka z hoveziho masa,
hovězí křenová omáčka,
domácí křenová omáčka,
křenová omáčka+video,
křenová omáčka videa,
křenová omáčka z hovězim masem,
hovězí maso v křenové omáčce,
hovězí přední s křenovou omáčkou,
hovězí s křenovou omáčkou
Suroviny:
svíčková falešná,
mrkev,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
nať petrželová,
sůl,
olej,
cibule,
máslo,
mouka,
vývar masový,
smetana zakysaná,
smetana na vaření,
křen,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (7)
jj, máte recht
K omáčce maso do vroucí vody
Na polévku maso do studené vody
No, asi bych se měl autorce omluvit...
To zatahování má logiku
Omlouvám se
K podobným máčkám se u nás využívá vařené hovězí (zpravidla přední) z polívky
***
K receptu:
ad. 1, 2
Furt dumám, proč se maso "zatahuje" aby se posléze hodiny vařilo ve vývaru...