Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 446 kJ / 3 214 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 131,36 g |
| Tuky | 171,43 g |
| Vláknina | 36,05 g |
| Cholesterol | 575 mg |
| Sodík | 9,84 g |
| Sůl | 23,71 g |
| Sacharidy | 269,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci sádla dorůžova, přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Uzený bůček uvaříme s očištěnou zeleninou, z vývaru a zeleniny připravíme polévku.
Krok 2: Bůček nakrájíme na kostky, klobásu na tenká kolečka a obojí opečeme na zbytku sádla. Přidáme mletou papriku, zamícháme, podlijeme a přidáme k zelí. Ještě chvíli společně dusíme, dochutíme solí a podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a s noky.
Krok 3: Maďarské noky (4 porce):
Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá „haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.
Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá „haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.
Zveřejněno 3. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3jY
Moje poznámka
Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3jY
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 10 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 10 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 11 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 11 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Szegedinský guláš
MonkaF před 4 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 4 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 5 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 6 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 8 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 8 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 9 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 9 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 9 hodinami
Tématické fráze:
hajdůcké zelí,
noky z kysaného zelí,
hlavkove zeli s noky,
maďarské nočky,
maďarské brambory a s noky,
kolik kysaného zelí na 1 porci,
zeli s noky
Suroviny:
bůček uzený,
klobása debrecínská,
zelí kysané,
sádlo,
cibule,
zelenina kořenová,
paprika sušená sladká,
sůl,
smetana zakysaná,
vejce,
mouka polohrubá,
voda,
sůl
Komentáře (23)
Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliji tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu (= krátce zamíchám), ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni
Trochu plevelím, ale možno to niekoho zaujme.