Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 446 kJ / 3 214 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,36 g |
Tuky | 171,43 g |
Vláknina | 36,05 g |
Cholesterol | 575 mg |
Sodík | 9,84 g |
Sůl | 23,71 g |
Sacharidy | 269,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci sádla dorůžova, přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Uzený bůček uvaříme s očištěnou zeleninou, z vývaru a zeleniny připravíme polévku.
Krok 2: Bůček nakrájíme na kostky, klobásu na tenká kolečka a obojí opečeme na zbytku sádla. Přidáme mletou papriku, zamícháme, podlijeme a přidáme k zelí. Ještě chvíli společně dusíme, dochutíme solí a podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a s noky.
Krok 3: Maďarské noky (4 porce):
Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá „haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.
Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá „haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.
Zveřejněno 3. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3jY
Moje poznámka
Hajducké zelí s noky - maďarský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3jY
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 11 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 17 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 18 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 20 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno 20. 10. 2025 06:46:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 14 minutami
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 1 hodinou
Chuťovky z listového těsta
marekdd před 2 hodinami
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 8 hodinami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 12 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 12 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 13 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 15 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 16 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 17 hodinami
Tématické fráze:
hajdůcké zelí,
noky z kysaného zelí,
hlavkove zeli s noky,
maďarské nočky,
maďarské brambory a s noky,
kolik kysaného zelí na 1 porci,
zeli s noky
Suroviny:
bůček uzený,
klobása debrecínská,
zelí kysané,
sádlo,
cibule,
zelenina kořenová,
paprika sušená sladká,
sůl,
smetana zakysaná,
vejce,
mouka polohrubá,
voda,
sůl
Komentáře (23)
Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliji tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu (= krátce zamíchám), ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni