Hajducké zelí s noky - maďarský recept

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4 porce Přílohy 23 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

400 g uzeného bůčku
150 g debrecínské klobásy
600 g kysaného zelí
2 lžíce sádla
1 větší cibule
250 g kořenové zeleniny
lžíce mleté sladké papriky
sůl
pro chuť a na ozdobu na každou porci lžíce husté zakysané smetany
Maďarské noky (4 porce):
1 vejce
300 g polohrubé mouky
asi 100 ml vlažné vody
1 slabá kávová lžička soli
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci sádla dorůžova, přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Uzený bůček uvaříme s očištěnou zeleninou, z vývaru a zeleniny připravíme polévku.

  2. Bůček nakrájíme na kostky, klobásu na tenká kolečka a obojí opečeme na zbytku sádla. Přidáme mletou papriku, zamícháme, podlijeme a přidáme k zelí. Ještě chvíli společně dusíme, dochutíme solí a podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a s noky.

  3. Maďarské noky (4 porce):
    Do mísy dáme vejce, přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, promícháme a přidáváme mouku. Těstíčko nemá být moc tuhé, aby se noky snáz protlačily haluškovačem nebo obráceným struhadlem s velkými oky. V Maďarsku se používá „haluškovač“ s o dost menšími oky, než používáme my, ale dobré je obojí.

Poznámka

K tomuto pokrmu se může podávat i jiná příloha, např. brambory, a je to dobré i jenom s chlebem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hajducké zelí s noky - maďarský recept

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, ty nokerlata s vejcem mám v plánu, až si udělám nokerle k nějakému jídlu, (když jich udělám víc, tak mi na to vybudou;-)), tak je to jen otázka času - ale dlouho to trvat nebude. :-8 A že mi budou chutnat, to vím už předem!!!:-D Stačí se podívat na obrázek :yes: a vím to (mám dost velkou představivost):-D<3! Zdravím!! :-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: U nás sa nokerle dávajú k hocijakému mäsu, ktoré má šťavu, príp. omáčku. Knedle sa na východe robia málo, raz za čas. :-) Vyskúšaj ich s vajíčkom, uvidíš, že ti budú chutiť. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Ještě zajímavost o nokerlích pro všechny: - Od Češky žijící v Maďarsku – z diskuze na internetu. Paní píše:
    Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliji tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu (= krátce zamíchám), ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
    Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
    My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
    Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, děkuji za komentář i odkaz na tvoje nokerle!;-):-8 Já jsem nokerle dělala ponejvíc ke kuřeti na paprice, ale teď už jsem je dlouho nedělala, budu to muset napravit.:-D Já jsem je (nokerlata) dělala vždycky od oka, no a když jsem to měla napsat, nevěděla jsem kolik jsem vlastně čeho dávala. A kdo to nikdy nedělal a nezná hustotu těsta, tak aby to mohl zkusit, musela jsem trochu hledat (a trochu opisovat). Ale snad si někdo pochutná, až je uvaří. Je to výborná příloha a u řady receptů se dá podávat místo knedlíků a přitom je to neskonale rychlejší, než knedle.:yes: Mně zaujaly ty tvoje nokerlata se slaninou a vejcem, to musí být také dobrota! :yes: https://www.toprecepty.cz/recept/2948-nokerle-s-va... Už nemusím mít obavy, co se zbylými nokerlaty!:-D Moc zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Na noky nedám dopustiť, u nás sa im hovorí nokerle (šarišským nárečím). :-D https://www.toprecepty.cz/recept/6518-nokerle/

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Dík za ten odkaz! Jen asi jiný druh masa, ale opravdu to dost odpovídá. Díky! Možná si dodám odvahu a někdy to vyzkouším. ;-):-D:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: udusené mäso sa alebo pomelie alebo poseká, pokrája na drobno. Patrí to k obľúbeným jedlám v M., naozaj dobré, ako aj ostatné, kaloricky výdatné.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    magdalenka: Jedno z jídel, na které po..no možná třiceti letech...vzpomínám s láskou, byly plněné palačinky v jedné maďarské venkovské hospůdce. Určitě v nich nebylo mleté, ale něco jako perkelt, zamotané, šťávou a ještě smetanou polité a zapečené...To bylo taaaaak dobrýýýý:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: hľadala som a našla niečo podobné...https://www.toprecepty.cz/recept/7935-kureci-perke...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: :yes::yes::yes::-D Věděla jsem, že to budeš znát:yes:;-):-8:-D Super popis. Dík a buď zdráva!:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda: samozrejme, že poznám. Hortobágyi palacsinta = slané palacinky, plnené mäsovou zmesou, zapečené. Na cibuli udusené mäso - obyčajne bravčové - kocky, plus paprika, plus paradajka, soľ, červená paprika,čierne korenie. Keď je mäso už mäkké, pomelie sa. Do šťavy sa dá smotana a povarí sa, rozmixuje. K mletému mäsu sa pridá smotanová omáčka, aby sa dala natierať hmota na palacinky. Palacinky naplniť, poskladať, preliať somtanovou zmesou a dá sa to zapiecť. Úžasné jedlo, trochu piplačka, ale stojí zato. Z mletého mäsa sa to zásadne nerobí, nie je to ono!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Dajda: :yes::-D:-D:-D Dostala jsi mne, já tenhle recept neznám, :-O ale magdalenka to určitě bude vědět!:yes::-D Tak si počkáme na magdalenku! Dík za milý komentík, moc mě to pobavilo!:yes: Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MamlajdaD, magdalenka: A co hortobáďské palačinky? ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Imríšek vařil, když jsem byla v práci, i nádobí po sobě umyl, měla jsem se jako princezna. Ale když jsem šla do důchodu, tak už potvůraka jeden do kuchyně nevlezl a dělal "zámeckého pána" on! ;-):-D Jen s jednou věcí jsem ho převezla a to byly knedlíky. Tedy ty kynuté, které jsem nevím proč strašně nerada dělala. Řekla jsem, že je neumím a protože dělal knedle dobré, "neuměla" jsem je ani v důchodu. To musel nastoupit a knedle udělat. Teď si dělám knedlíky sama, ale přesto, že mám pekárničku, a je to skoro bez práce, nedělám je ráda. No každý jsme nějaký!;-):-8 Tak prosím, každá rada je dobrá a vítaná!:yes::-D Jo a ty držťky, ty musím zkusit, už mám jedny v záložkách z Varechy.sk, ale recept si z hlavy nepamatuji. Čusíček!:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: a na držky sme zabudli... napr. https://www.toprecepty.cz/recept/4343-drstky-na-pa...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hajdůcké zelí kolik kysaného zelí na 1 porci zeli s noky

Zapomněl/a jsem heslo