Žampiony zavařené na sladkokyselo
Naložte na zimní mlsání žampiony v nálevu podle pana J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech". Budete moci sami posoudit, zda-li se porota rozhodla správně.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,40 g |
Tuky | 2,64 g |
Vláknina | 1,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí, aby stačil vychladnout. Můžeme použít i jiný nálev, pokud máme nějaký oblíbený.
Krok 2: Žampiony očistíme. Povaříme je asi 5 minut v trochu osolené a okyselené vodě, necháme okapat. Vkládáme do malých skleniček, do kterých na dno dáme kolečko cibule, 1-2 kolečka mrkve, půl malého plátku křenu a kousek celerového listu. Pak do sklenek vložíme povařené a okapané houby, nepěchujeme, dáme je jen tak volně.
Krok 3: Zalijeme chladným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80º C asi 20-25 minut. Dle návodu pro bezpečné konzervování druhý den zavařování zopakujeme.
Krok 4: Takto lze zavařit žampióny i lesní houby, jsou rovněž dobré. Postup je u obojích hub stejný.
Zveřejněno 14. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žampiony zavařené na sladkokyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w34z
Moje poznámka
Žampiony zavařené na sladkokyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w34z
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 4 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 10 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 10 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 10 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 2 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 2 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 2 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 2 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 2 hodinami
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 2 hodinami
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 2 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 3 hodinami
Kuřecí čína
Josef-bartak před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Pepe_Vanila před 4 hodinami
Tématické fráze:
zavařování žampionů,
nakládání žampionů,
zavarovat žampiony,
houby na sladkokyselo,
zavarovani hub na sladkokyselo,
recepty ze zavařených žampionů,
sladkokyselo nálev,
zavařování žampiony,
zavarovane houby v na sladkokyselo,
žampióny zavarovani recept,
naložené žampiony bez zavaření,
žampiony do sklenice,
žampiony ve sklenice,
jak nalozit žampiony do soli,
nakládání žampionů nálev,
nakládání podobné žampionu,
zavareny houbicky,
žampiony nálev,
nalev na žampiony,
vaclavky na sladkokyslo
Suroviny:
žampióny,
sůl,
ocet,
voda,
ocet,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
pepř,
semínka hořčičná,
koriandr,
spolarin,
cukr,
sůl
Komentáře (33)
Nálevu bylo ze tří dávek (a ještě hodně zbylo)
Nic jsem neloupal...
Blanšíroval jsem přímo v nálevu (slazeném pouze cukrem)...
Malé houbičky byly vcelku, větší půlené, velké čtvrcené bez nožek, nožky nakládané zvlášť...
Nic jsem nechladil a houby ve sklenicích jsem zlehka utlačil (toto nelze přehnat, houby se zase vrátí)...
Do sklenic tedy plnil ještě horké houby, zalil horkým nálevem (slabé deci na 350ml sklenici), vložil do horké vody a sterilizoval 20 minut při 80°C a myslím, že to nelze přehnat - houby byly furt tak akorát, jako když jsem je chutnal po povaření v nálevu, ještě před sterilizací...
Jednu sklenku jsem dnes otevřel - po všech stránkách je OK
Trošku mám obavy, zda po šesti týdnech to příliš nezmění chuť...
No, setrváme v očekávání a 10. listopadu uvidíme, že
Když mi z toho vyšly 4 masovky po 350ml, tak ač tam nerad nakupuji
No, nekupte to, asi nějaká akce, že
(koment bude následovat posléze)
Ptám se proto, že jsem našel i toto - patrně není kostka jako kostka
velká kostka cukru je 10 g,
malá kostka cukru je 5 g,
https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/pocty-prislovi-v...
No a včíl raď kočičko, raď pejsku
No dobře..., ale konkrétně v tomto případě, kolik celkem cukru?
z václaviek robím všetko možné...okrem guláša polievky (aj ako držkovú, aj ako kulajdu alebo na sladko a práve čo ma napadne...), robím šaláty, hubový nákyp, dusím s mäsom, slané koláče, slanú štrúdľu...všetko, kde by som použila šampiňóny alebo lesné huby. Nakladám do octu, ale tých mám teraz aj dvojročné zásoby, tak sa budem brzdiť, ak bude úspešný tohoročný zber. V našich končinách bývajú kvantá, ak nie je sucho. Pre mňa sú lesné huby vzácnosťou, tak som rada aj za (často) podceňované václavky. Mrazničku naplním václavkami (najprv povarím, vychladím a nasáčkujem), obyčajne mi vydržia zásoby do ďalšej jesene, aj teraz mám ešte posledný balíček.
Pre zaujímavosť, námatkove niečo z mojich sem pridaných "václavkových" receptov:
https://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=v...