Domácí houstičky
Na snídani nemůžete podávat nic lepšího, než voňavé a křupavé houstičky. Jsou tak dobré, že je příště upečete rovnou z dvojité dávky. Zvládnout správné zapletení není sice úplně jednoduché, ale když se dílo podaří, budete si připadat jako mistři pekaři.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 270 kJ / 2 455 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,14 g |
Tuky | 65,07 g |
Vláknina | 16,56 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 314 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 379,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a vše promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto.
Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Krok 5: Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí a každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat.
Krok 6: Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky jako cůpek. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky.)
Krok 7: Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout.
Krok 8: Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Moje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno před 20 hodinami
Placičky z podmáslí
Přidáno před 23 hodinami
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve
Přidáno 3. 8. 2025 08:18:12
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí guláš se sušenými houbami
radekfiala před 14 minutami
Salát z polníčku
esstelle před 16 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Mlateli před 1 hodinou
Houbová paštika jinak
KrisZaezemi před 1 hodinou
Honzovy plněné buchty od Uursik
ferda30 před 1 hodinou
Cibulové chutney (čatní)
Majkl2910 před 2 hodinami
Cuketový perník
michaela svancarova před 3 hodinami
Zavadilská cuketa
Kristina1 před 3 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Spidin před 3 hodinami
Kuřecí řízek v pivním těstíčku
Kattyy před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí housky,
recept na domácí housky,
domácí housky recept,
houstičky recept,
houstičky,
domácí housky bez droždí,
kynuté houstičky slané,
domácí housky ze sušeného droždí,
kynuté houstičky,
recept na houstičky,
domací housky rychlé,
rychlé domácí housky,
housky recept,
domácí rohlíky recept,
nejlepší recept na domácí housky,
domací kynuté housky,
domácí housky video,
testo na domaci housky,
slané houstičky,
recept na domácí rohlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
máslo,
vejce,
vejce,
sůl hrubá,
mák,
kmín celý,
semínka sezamová,
vločky
Komentáře (57)
Recept ještě nebyl hodnocen 3,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak chuťově skvělé, opravdu výborné, jen mi nejde do hlavy, proč musím dosypat ještě tolik mouky...
Dekuji za odpověď Eva
Nevim,jestli jsem pochopila správně,ale vypracovala jsem na válu jako těsto na cukroví,coz je pro mě velké plus,protoze kynuté těsto nedokážu uspokojivě vypracovat vařečkou.