Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kremrole s borůvkovým krémem

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 006 kJ /
3 109 kcal
Bílkoviny110,09 g
Tuky175,13 g
Vláknina39,78 g
Cholesterol 967 mg
Sodík 1,51 g
Sůl3,80 g
Sacharidy253,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku se solí vysypeme do mísy, přidáme povolené máslo, žloutky a kefír a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc (pokud chceme pracovat s těstem hned, tak postačí 2 hodiny). Krok 2: Kovové trubičky potřeme máslem. Těsto vyválíme na plát a rozkrájíme ho na široké proužky cca 2,5 - 3 cm. Namotáme je na kovové trubičky, tak aby se pruhy překrývaly. Krok 3: Rozložíme je na plech s pečícím fólií nebo papírem, potřeme je vejcem a pečeme v troubě na 180°C . Poté je necháme zchladnout a sundáme. Krok 4: Žervé vyšleháme se smetanou na hladký krém a vmícháme do něj džem. Hotový krém nastříkáme z obou stran do vychladlých korpusů.

Zveřejněno 31. 7. 2019

Poznámka autorky MiskaM

Zdroj: časopis retro

Mouku jsem dala špaldovou místo klasické hladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgLr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgLr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Veronika.Hrozna: Mléko a máslo je v pořádku, ale 100% ztužený tuk není máslo!

MiskaM: Mně ty trubičky vůbec nepřijdou retro, ale naopak jako velmi moderní moučník, kde je použita zdravější špaldová mouka a šlehačka je odlehčená žervé! :yes:

Veronika.Hrozna: Neide len o alergiu, ale aj o závažnejšie veci. Ale už to stačí.

MiskaM: Promiň, že jsem ke tvému receptu připsala dávné vzpomínky, no nechala jsem se trochu strhnout komentáři. ;-) Omlouvám se! :-K:-K:-K
Recept je moc pěkný.:yes:<3

Jana Gabi: Já vám zkusím popsat "retro luxus" z doby, kdy jsem byla malá holka. jedná se o poválečná leta. A něco jako šlehačka se v obchodech vůbec nevyskytovalo. ;-( Potraviny byly na příděl a jsou tu jistě pamětníci, kteří vám to potvrdí. Marmeláda byla do papíru vážená ze soudku a byla vyrobena z obarvené cukrové řepy. 8-( A tak bych mohla pokračovt... Šlehačkový pohár nikde nebyl k mání, (mlíčňáky ještě ani neexistovaly, a pochopitelně se to nedělalo ani v cukrárnách). Ale bylo jedno místo, kde se šlehačka v pohárku přece jenom prodávala! V Praze v Dětském domě. Ale kolik dětí se tam s někým z rodičů dostalo? Leda tak některé z Prahy a okolí. Já měla to štěstí, že jsem byla "z okolí", a tak jednou nebo dvakrát za rok jsem mohla tuhle nevídanou dobrotu ochutnat! :-O:-) No nic, ono se na ty horší věci rádo zapomíná a naopak si rádi vzpomeneme na to, co bylo lepší. Například na lepší potraviny bez chemie v trochu pozdější době, než byla ta poválečná. :yes::-8

tejaja: Pre zdravých asi nie, pre alergikov môže byť alergénom, je to rastlina.

Veronika.Hrozna: :-D:-D Mne to nemusíš vysvetľovať, ja to viem. Mala som na mysli poukázať na stužený tuk. Inak, z môjho odkazu si to vie každý odkliknúť sám, netreba to prepisovať. ;-) A ešte jedna vec, každé pridanie, aj keď prírodnej látky, do potravín, nie je kóšer. A aj uvedená prírodná látka môže spôsobovať nežiaduce účinky.

Veronika.Hrozna:
No, u nás se tomu co zbude po výrobě másla říká podmáslí ;-)
Odtučněné mléko pravděpodobně zbude po sbírání smetany ale spíše se vyrábí odstředěním tuku z nadojeného mléka...
Kdysi mi známý mlékař tvrdil, že se mléko odstředí až na nula celá nic obsahu tuku (on to nazýval "modrá voda") a zpětně se do té "vody" přidává smetana (egalizace) v takovém množství že aby mléko mělo normou určených 1,5 či 3,5 % tuku :-K

Občas se v receptech ztratí v překladu rozdíl mezi "šleháním" a "mixováním"...
U domácí výroby smetany z mléka a másla je důležitý proces MIXOVÁNÍ (homogenizace) :-)

tejaja: Je to výtažek z mořských řas, který zabraňuje zpětnému vyplavání tuku na povrch smetany z homogenizované směsi mléka a tuku. Je to zcela neškodné, přírodní a není třeba se toho nijak bát.

Dajda: Proč, vždyť smetana je složena z mléka a mléčného tuku! Když se zahustí víc /stluče/, je to máslo, když se zředí, tak smetana a nebo šlehačka.
Obyčejné čerstvě nadojené mléko má myslím 5 %, nebo 6 % tuku. Tuk je lehčí vyplave nahoru a sbíráš smetanu. Když se to stluče v máselnici, je z toho 82-85% máslo a zbytek je odtučněné mléko. :-Q Když svaříš mléko a máslo v určitém poměru, tak se to smíchá , schladí a vyšlehá. ;-)

No, ono aj myšlienka, že šľahačková smotana je čistá smotana, nie je celkom správna. Ťažko povedať, či je karagenan v nej tá spávna prísada. https://www.ferpotravina.cz/smetana/smetana-ke-sle... :-K
Na druhej strane, nič nejeme denne, takže je zbytočné to pitvať.;-)

Veronika.Hrozna: Taky mléko a 100% tuk - to je dost divná předstva! :-*

Dajda: Podomácku recept na šlehačku máslo a mléko. Tchýně má ještě někde recept.

Jana Gabi: Ve Vašem věku, Gabi, opravdu vtipná poznámka! :-D Vy nepamatujete, že v obchodech nebyla šlehačka, vyráběla se podomácku z bůhvíčeho, a co je špalda, jsme věděli snad jen z hodin dějepisu. ;-)

Jojo retro luxus, taková doba už nikdy nebude..

Tématické fráze:
kremrole s borůvkami, kremrole s boruvkama, kremrole ze špaldové mouky, kremrole z ze špaldové mouky, kefirove kremrole, kremrole s borůvkovým džemem, těsto na kremrole s špaldové mouky, kremrole s borovkama

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, sůl, trubičky, žloutek, kefír, vejce, sýr žervé, smetana ke šlehání, džem, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu