Suroviny
Porce: 16 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 760 kJ / 3 767 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 126,56 g |
| Tuky | 164,89 g |
| Vláknina | 72,71 g |
| Cholesterol | 198 mg |
| Sodík | 1,32 g |
| Sůl | 3,00 g |
| Sacharidy | 390,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy a cca 100 g dáme vedle na podsypávání. Do malé misky dáme 50 ml vlažného piva, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a nadrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse promícháme mouku se solí, přidáme kvásek, vlahé pivo,1 žloutek a rozpuštěné, zchladlé sádlo. Vařečkou zpracujeme těsto, pokud je potřeba, podsypeme po částech moukou, kterou jsme odložili, podle savosti mouky je někdy potřeba přidat víc. Těsto je krásně hebké, nechytá se na mísu, ani na ruce. Dáme v misce zakryté vykynout, trvá asi 20-30 min. Promícháme a necháme znovu vykynout - kyne velmi rychle. Zapneme troubu na 180° C.
Krok 3: Než těsto vykyne, dáme na sádlo usmažit dohněda jemně nasekanou cibuli, přidáme pokrájené zelí, dle chuti a zvyku osolíme, dáme kmín, cukr a zelnou vodu (nebo ocet). Zelí podusíme doměkka, zaprášíme lehce moukou, smícháme s uzeným masem, nakrájeným na kostičky a opečeným na pánvičce. Hotové zelí necháme vychladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, nemusíme ani rozvalovat, jen dáme díl na desku a rukama roztáhneme na plát. Z plátu vykrojíme 3 kolečka o průměru cca 12 cm a ze zbytku uděláme kuličku, roztáhneme na stejně velké čtvrté kolečko. Rozdělíme i náplň na 4 díly a z každého dílu dáme 1 lžíci náplně na vykrájená kolečka. Těsto přehneme, utvoříme kapsu, přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem. Budeme mít 2 plechy, na každém 8 kapsiček, které potřeme pivem, posypeme hrubou solí a celým kmínem. Dáme do trouby a pečeme dorůžova 25 minut (podle trouby).
Zveřejněno 18. 6. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3zQ
Moje poznámka
Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3zQ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 23 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 1 hodinou
Domácí chleba
Samjda před 1 hodinou
Vánoční věnec
Stefi.f před 5 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 12 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 14 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 14 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 14 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 14 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 15 hodinami
Suroviny:
mouka špaldová hladká,
sůl,
sádlo,
pivo světlé,
droždí,
cukr,
zelí kysané,
krkovice uzená,
sádlo,
cibule,
kmín celý,
ocet,
mouka
Komentáře (11)