Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 441 kJ / 584 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,90 g |
Tuky | 3,50 g |
Vláknina | 60,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,10 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 78,75 g |
Postup přípravy
Očištěné a nakrájené houby opláchneme a dáme vařit do osolené vody s trochou octa. Povaříme bez pokličky cca 15-20 minut dle druhu (tvrdosti) hub. Poté je přelijeme do sítka a řádně několikrát propláchneme studenou vodou. Krok 2: Do každé skleničky přijde: 1 malý lístek bobkového listu, cca 4 kuličky pepře, cca 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, popř. i pár kousků cibule. Krok 3: Houby naskládáme do čistých a vyvařených sklenic, přelijeme studeným nálevem, aby byly zcela ponořené, ale aby hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.
(Pozn.: do jedné 370 ml skleničky se vejde cca 200-250 g hub). Krok 4: Zavíčkujeme čistými vyvařenými víčky a pak při 90-00 °C 20-30 minut sterilizujeme.
Pozn.: pokud budeme sterilizovat v normálním hrnci, na jeho dno dáme utěrku, na ní položíme skleničky a pak napustíme vodu cca do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila – probublávala. Nakonec sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně - na víčkách).
Houby lze konzumovat nejdříve tři týdny poté.
Zveřejněno 21. 8. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládané houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4M7n
Moje poznámka
Nakládané houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4M7n
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 18 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 2 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 4 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 20 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 22 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 23 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo 15. 6. 2025 11:05
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Suroviny:
houby,
voda,
ocet,
sůl,
cukr,
koriandr sušený,
pepř celý,
bobkový list,
semínka hořčičná,
křen,
cibule
Komentáře (7)
Cibuli nedávám z prostého důvodu, že kvasí a dělá sliz.
Jinak to růžové zabarvení dělá jablečný ocet.
Jinak já nenakládám "měkkýše"
( Já houby předvářím tak 5 minut, horké houby + horký nálev, sterilace 10 minut a jsou výborné....)