Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka
Vyzkoušejte toto tradiční slovenské jídlo - zelné listy plněné ochucenou směsí masa a rýže, které zabalíte a pak dlouze povaříte ve vodě a rajčatové šťávě. Podávejte je nazdobené zakysanou smetanou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 890 kJ / 3 081 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 208,27 g |
Tuky | 135,64 g |
Vláknina | 16,49 g |
Cholesterol | 540 mg |
Sodík | 481 mg |
Sůl | 1,08 g |
Sacharidy | 251,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misy, pridáme umytú ryžu.
Krok 2: Cibuľu nakrájame na drobné kocky a orestujeme na horúcej masti, následne odsunieme z ohniska a pridáme roztlačený cesnak a mletú červenú papriku (základ dobrého perkeltu), nalejeme na pripravenú zmes ryže a mäsa. Pridáme podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a vegetu. Prilejeme 100 ml paradajkovej šťavy a rukami dobre premiešame.
Krok 3: Vyrežeme stred kapusty a vložíme ju do horúcej, ale nie vriacej vody hlavou nadol.
Krok 4: Vplyvom horúcej vody sa listy oddelia od hlávky, zmäknú a následne ich vyberieme. Odrežeme tvrdú časť stonky z listu a v strede ich narežeme napoly, plnku do nej vložíme tak, aby sme dostali lievikovitú formu. Nemusíme ich baliť príliš natesno, pretože uvarená ryža zväčší svoj objem. Snažíme sa pripraviť malé, estetické holúbky.
Krok 5: Ostatok kapusty narežeme na dlhé pásiky, uložíme na spodok hrnca a posypeme hrsťou nakrájanej slaniny. Následne ukladáme zaradom holúbky. Milovníci silnejších chutí môžu medzi každý druhý rad dať dva – tri kúsky údených rebierok nebo slaninu.
Krok 6: Nalejem zvyšok paradajkovej šťavy a toľko vody, aby pohltilo holúbky. Varíme na pomalom ohni cca 3-3,5 hodiny, sem-tam opatrne potrasieme/pohybujeme hrncom.
Krok 7: Servírujeme so smotanou.
Zveřejněno 3. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RB3
Moje poznámka
Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RB3
Nejnovější recepty
Kuřecí maso se sušenými rajčaty a brokolicí se smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Nepečený borůvkový dezert
Přidáno před 5 hodinami
Vláčný kávový koláč s hruškou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí na hořčici
Přidáno před 12 hodinami
Králík na česneku pečený v sáčku
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z hlívy
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové řezy s tvarohem
MiMas před 42 minutami
Cuketový perník
Veronikasky před 44 minutami
Masové knedlíčky v rajské omáčce
evzen před 44 minutami
Srbské rizoto z vepřové plece
Kačer před 47 minutami
Gnocchi, zelí a uzené - 3v1
pavelkoutnak před 1 hodinou
Banánová bábovka
Ketynna před 1 hodinou
Okurkový salát
sivakm845 před 2 hodinami
Sýrový lilek
poirotka před 2 hodinami
Hovězí guláš na pivu a červených fazolích
poirotka před 2 hodinami
Mrkvový koláč
poirotka před 2 hodinami
Suroviny:
kotleta vepřová,
rýže,
cibule červená,
sádlo,
šťáva rajčatová,
slanina,
zelí hlávkové,
česnek,
paprika sušená sladká,
sůl,
vegeta,
pepř mletý,
smetana zakysaná
Komentáře (8)
A potom moj kamarat zdielal na madarske stranke https://rupanerkonyha.hu/2018/10/16/toltott-kaposz...
https://yoo.rs/koolhydraatarm-tlttt-kposzta-157771...
Stránka je autorova.
https://yoo.rs/toltott-kaposzta-en-1597138802.html...