Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Kaldoun je tradiční polévka, která v sobě ukrývá prostý vývar z drůbežích drobů. Skvěle se hodí například droby husí či kachní. V této polévce navíc dominují lahodné knedlíčky s vůní muškátového oříšku.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 200 min

240 min (40 min příprava + 200 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 658 kJ /
1 352 kcal
Bílkoviny32,70 g
Tuky110,29 g
Vláknina35,79 g
Cholesterol 809 mg
Sodík 867 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy41,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kachní droby omyjeme a očistíme. Cibuli a česnek oloupeme a kořenovou zeleninu očistíme. Vše necháme v celku. Krok 2: Očištěné droby, ořez a letky z kachny vložíme do hrnce se studenou vodou. Do vody přidáme cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolíme. Přivedeme k varu. Krok 3: Ztlumíme oheň a necháme táhnout, dokud není maso a droby měkké (asi 2,5 hodiny). Poté vložíme do vývaru zeleninu a povaříme do poloměkka (asi 15-20 minut). Polévku scedíme a oddělíme vývar a scezené droby, maso a zeleninu. Krok 4: Ze scezené polévky vybereme droby, maso, mrkev a petržel. Nakrájíme na menší kousky. Krok 5: Mezitím připravíme knedlíčky. Vejce rozšleháme se smetanou nebo mlékem do pěny. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolíme. Pěnu pak promícháme se strouhankou do polotuhého těsta. Strouhanku přidáváme postupně dle potřeby. Z těsta tvoříme mokrýma rukama knedlíčky. Krok 6: Knedlíčky zavaříme v mírně osolené vodě, dokud nevyplavou. Scedíme a uchováme v teple. Krok 7: Z másla a hladké mouky připravíme světlou máslovou jíšku, kterou přidáme do polévky (vývaru) na zahuštění. Provaříme. Krok 8: Do polévky vrátíme nakrájené droby, maso z ořezu a nakrájenou mrkev a petržel. Krok 9: Vložíme knedlíčky prohřejeme. Podáváme zdobené nasekanou petrželkou a celerovou natí.

TIP: Jak využít různé zvířecí droby v kuchyni

Zveřejněno 25. 12. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dobrý den, přidávám fotečku. Polévka je skvělá <3

U nás doma se vždy dělaly do kaldounu trubelky, tak se u nás tomu říkalo. Je to nudlové těsto s přidáním kousíčku másla. Vyváleno jako na fleky i se tak krájeli. Následně se ještě natáčeli pomocí struhadla a špejle do maličkých trubiček. Fleky nesmí uschnou aby šli točit na špejli. A pak se zavaří přímo do hotové polévky.

Pokazde, kdyz pecu kachnu, varim polivku podobne, bez jisky. A do polivky zavaruji knedlicky z kachnich jater.

jirholu: děkuji, prohlédla jsem - určitě dají dost práce.

jirholu: :-)) Děkuji za zastoupení ;-):yes:

zizala: :-O neznám kaldounky - popiš, příp.udělej a přidej foto s popisem, prosím, i kdyby sis je měla vymyslet. Ráda se přiučím.:-p

jurek: Jiná babička by se zase usmívala těm nudlím. Do kaldounu patří (když už) speciální těstoviny - kaldounky ;-)

Ja ano,ale iba trošku na špičku noža.

jurek: pani hajná varí kaldoun takto, vrátane majoránky do knedličiek...nevidím na tom nič zlého. Každému môže chutiť niečo iné.Mimochodom, majoránku tiež nedávam.

jurek: u nás kaldounová polévka neodmysliteně patří k vánočnímu menu už několik generací:-) a níkdy se do ní nedávaly nudle ani smetana, ale do knedlíčků nedáváme taky majoránku, jen muškátový květ. :-). Vaše babička by se možná usmívala, ale jinde se dělá tato polévka i jinak, než zrovna u Vás doma. ;-)

jurek:Já tedy nevím, ale do knedlíčků dávám majoránku vždycky. Dávala jí moje maminka , babička i tchýně a její sestra.

Pane kuchaři, zapoměl jste do polévky KALDOUN dát uvařené široké nudle, smetanu a do knedlíčků se nedává majoránka. Moje babička ze Šumavy by se při čtení Vašeho receptu velmi usmívala, přinejmenším. Zdravím. J.R.:-(;-(

Tématické fráze:
polevka z kachny, droby z kachny, polévka z kačeny, polevka s kachny, kachna s droby, kruti kaldoun, polivka z kachny, polevka z kachny recept, kaldoun z kkachny, recept na polevku z kachny, recept na polévku kaldoun, sváteční menu recepty, kaldounky, co s droby z kachny, polévka kaldoun, co na sváteční oběd, recept polévka z kachny, kaldounova polevka, polevka-z-kachny, polévka kaldoun recept

Suroviny:
droby kachní, kachna, mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, máslo, mouka hladká, nať celerová, petrželka, sůl, vejce, smetana na vaření, strouhanka, ořech muškátový, majoránka, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu