Božíhodový oběd z hájovny na "Šlajfu"

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 5 hod 6 porcí Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

Sváteční polévka
3 ks menší mrkev
1 ks petržel
1 ks menší celer
1 ks menší cibule
3 stroužky česnek
Kachní droby
kachní skelet
2 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
10 kuliček celý pepř
10 dkg máslo
Hladká mouka
Sůl
Petrželka
Knedlíčky:
2 ks vejce
1 dcl smetana
Strouhanka
1 špetka muškátový oříšek
2 špetky majoránka
Pepř
Sůl
Kachna:
2,5 kg kachna
1 ks menší červená cibule
1 ks menší jablko
15 dkg domácí uzený bok
1 dcl plnotučné mléko
kmín
sůl
Karamelizované červené zelí:
1,5 kg hlávkové červené zelí
1 ks menší červená cibule
15 dkg domácí uzený bok
2 dcl voda (ze strouhaných syrových brambor)
Kmín
Ocet
Cukr
Sádlo
Sůl
Bramborový knedlík:
1,5 kg středně velký vařený brambor
0,5 kg středně velký syrový brambor
2 ks vejce
200 g hladká mouka
150 g bramborový škrob
sůl
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sváteční polévka: očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka.

  2. Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky. Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce.

  3. Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím. Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru. Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.

  4. Kachna: očištěnou, omytou kachnu zbavím zbytků peříček (ošpence), odříznu letky a seříznu kůži na krku. Vnitřek kachny osolím a naplním pokrájenou cibulí, pokrájeným odjadřincovaným jablkem a uzeným bokem.

  5. Pak kachnu na povrchu potřu mlékem osolím, okmínuji a vložím do pekáče prsy dospod. Podliji 1 dcl vody, přikryji a v troubě peču 4 hodiny na cca 90°C. Poté kachnu odkryji a dopeču na 180°C do křupavé kůrčičky. Přelévám výpekem a obracím. Pečenou kachnu naporcuji a podávám následujícími přílohami.

  6. Karamelizované červené zelí: červené zelí nakrouhám (nakrájím) na drobné proužky. Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm zpěním na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat.

  7. Do toho přesypu nakrájené zelí, zaliji 2 dcl vody, osolím, okmínuji a dusím cca 30 minut. Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 minut.

  8. Bramborový knedlík: den dopředu uvařené oloupané brambory nastrouhám na jemno. Přidám na jemno nastrouhané vymačkané syrové brambory. Do hmoty vpravím dvě vejce, hladkou mouku a škrob a vypracuji středně tuhé těsto.

  9. Z něj vytvaruji koule cca 5 cm v průměru a ihned opatrně vkládám do vroucí osolené vody (voda nesmí vařit klokotem). Po chvilce knedlíky opatrně oddělím ode dna vařečkou. Vařím 25 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Božíhodový oběd z hájovny na "Šlajfu"

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: recepty na sváteční oběd recept na sváteční oběd sváteční oběd sváteční oběd recept tipy na sváteční oběd sváteční obědy recepty sváteční oběd recepty recepty na sváteční obědy svatecni obědy sváteční oběd-recepty co uvařit na sváteční oběd sváteční červené zelí polevka z hajovny oběd recepty hrusky inspirace na svatecni obed co na svatečni oběd hájovna na slajfu božíhodové menu recepty ze slajfu sváteční božíhodové obědové menu