Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 204 kJ / 2 917 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 59,03 g |
Tuky | 91,87 g |
Vláknina | 15,91 g |
Cholesterol | 255 mg |
Sodík | 11 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 455,53 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout.
Po hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík. Krok 3: Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200 °C, asi 18-20 minut.
Po hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík. Krok 3: Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200 °C, asi 18-20 minut.
Zveřejněno 31. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8DK3
Moje poznámka
Máslové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8DK3
Nejnovější recepty
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno před 2 hodinami
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno před 21 hodinami
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno před 23 hodinami
Ciabatta bez hnětení
Přidáno 24. 7. 2025 14:59:44
Sendvič „Tuňákový sen“
Přidáno 24. 7. 2025 14:22:53
Sendvič s řízkem ve stylu české klasiky
Přidáno 24. 7. 2025 13:41:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové karbanátky s gothajem a sýrem
vagundova před 51 minutami
Mexická tortilla s kuřecím masem
Palenka před 1 hodinou
Hraběnčiny výborné řezy
Niks22 před 1 hodinou
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
janickajan před 4 hodinami
Pochoutkový salát
Ivyjg před 4 hodinami
Pečený tvaroh s jablky a ořechy (vhodné pro diabetiky)
Ivyjg před 4 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
zana.3 před 5 hodinami
Jogurtové langoše
JajkaP před 7 hodinami
Cuketová krémová polévka
vagundova před 7 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Mulli před 8 hodinami
Tématické fráze:
makovky recept,
recept na makovky,
makovka recept,
maslove loupaky,
makovky,
makovka,
máslový loupák,
makovky recepty,
recept makovky,
makovky z pekárny,
máslové bulky,
recept na makovku,
top recepty makovky,
jak udelat makovku,
sladký loupák makovka,
recept na nejlepší makovky,
vynikající makovky,
pekarnomanie recepty,
nejlepší makovky,
těsto na makovky
Suroviny:
voda,
droždí čerstvé,
med,
mouka hladká,
voda,
cukr,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
máslo,
mák
Komentáře (48)
tvarem nádherné. Teď pošlu fotku !
Musím zkrátit pečení! Horkovzduch na 200 je obyčejná trouba na 220, horkovzduch, já radši zkoušet nebudu, mám sice novější troubu, ale peče, jako ta stará. Připéká mi vršky, potfora. S těstem se pracovalo parádně, měkké, ale soudržné, šlo lehce vyválet.
Recept som dodržala, cesto je ľahké ako pena. Zase si nesklamala - po vytiahnutí z rúry som si dala ku káve okamžite dva rohlíky - s maslom a broskyňovým džemom...skvelé!