Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš

Klenot pocházející z Maďarska, který jsme si u nás rychle oblíbili – to je segedínský guláš. Šťavnaté vepřové maso a kyselé zelí dodávají jídlu charakteristickou chuť. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept, my si tentokrát ukážeme tradiční postup "jako od maminky".

Hodnocení receptu je 4,7 (151×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min platí pro přípravu v tlakovém hrnci

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava, platí pro přípravu v tlakovém hrnci)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 505 kJ /
1 077 kcal
Bílkoviny116,89 g
Tuky34,16 g
Vláknina26,74 g
Cholesterol 361 mg
Sodík 4,31 g
Sůl10,60 g
Sacharidy65,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín. Krok 2: Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme. Krok 3: Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut. Krok 4: Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut. Krok 5: Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky. Krok 6: Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu. Krok 7: Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme. Krok 8: Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí?

Zveřejněno 25. 3. 2008

Poznámka autora Jitka a Vlastik

Podáváme s knedlíkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (152)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný! Oblíbená klasika ☺️

Já místo smetany na vaření dávám zakysanou a při vaření trochu podlévám bílým vínem. Nevařím v papiňáku

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělá a rychlá příprava...

Dnes uvařeno a spokojenost. Jen bych dala méně vody do papiňáku, samo maso pustí šťávu. Jinak jsem si s manželem pochutnala. Přeji hezkou neděli. ❤️

Jako od maminky. Stejny recept. Akorat to zeli pridava primo k masu, ke konci vareni, a povari vse dohromady.

Mancheca: já to dělám také tak

Výborný.

Právě se vaří, už se těšíme. 😉

Miluji,ja přidala ještě cukr ,mám to tak ráda z dětství méně kyselé 😋👍🏼

sto ldí sto chutí nikoho nepomlouvám.někdy jsou názory.slušně řečeno hnusné.

Recept super ☺️ jen možno mouku rozmíchat rovnou ve smetaně ☺️☺️

Výborný recept

Vynikající 😊

stoudman: není to segeTinsky guláš ale segedinsky. Jen tak mimochodem.

Výborný, celé rodině moc chutnalo! Děkuji

Kdysi podávali v restauracich segedin bez smetany. A se smetanou byl Special. Já take nepridávam cesnek ale smetanu ano ale sladkou ne zakysanou.kolik lidi tolik chutí :-)

casino: já mám ráda i "jen tak" - bez přílohy - každý dle své chuti

Za mě úplně super. Děkuji. Rychle a dobře.

Dobrý den, přidávám fotečku. Segedín je výborný <3

hasic: vaše vulgární komentáře mažu s vírou, že se už nebudou opakovat.

Merylas: Souhlasím,lépe to napsat nešlo.;-)

Merylas: :yes::yes::yes:

stoudman: Mně nemusíte radit, co a kde mám komentovat, jsem už velká holka. Starejte se raději sám o sebe. Nevím, u jakých světových expertů jste se ten segeTín učil, ale nemůžu přijít na to, co je na segedínu zase až tak složitého. Určitě jsou jídla s daleko složitějším technologickým postupem. Je pravda, že zelí by se mělo přidat dusit zároveň s masem a pak zahustit jíškou, ale jak jsem už psala, jde to i takhle. Nechat mouku dobře provařit a guláš nechat třeba "chvíli" odležet. Je to vařeno v papiňáku, tak asi proto tento postup.
V gastroprovozech se ve Vámi zmiňované době vařilo podle kuchařské bible, Receptur a tam byly dvě normy. Normální segedín bez smetany a pak speciál, kde smetana je. Česnek není ani v jedné receptuře. Nemám nic proti tomu, aby si ho někdo malinko přidal, jen trošku na podtrhnutí chuti, taky dávám. Ale není to přece podmínkou, že tam smetana a česnek být MUSÍ. A to, že jste se před půlstoletím učil u mistrů kuchařů není zárukou toho, že jste i Vy sám dobrý kuchař.
Tohle je amatérský web, kde přispívají všichni, které vaření baví. A každý vaří tak, jak mu to chutná. Zkouší, kombinuje a vloží recept. A každý uživatel má možnost volby, který recept si pak vybere k realizaci. Může si ho zase přizpůsobit své chuti a potřebám a napíše pod recept komentář. A o tom to tady je, předávaní zkušeností. Vy byste vynikal na nějakých profi stránkách, pokud by Vás ovšem neposlali někam "do hájku". Tak je mi záhadou, proč si potřebujete "čechrat peří" mezi amatéry. Je ale príma, že jste se tady zaregistroval. Budu se těšit, a věřím že nejen já, na Vaše léty prověřené recepty, některé už retro se světovým úspěchem, které jste se naučil od mistrů. A taktéž se těším na přínosné komentáře s dobře míněnými, a slušně podanými radami. Užijte si hezký den.:-K

stoudman: A proč jste se snížil z výšin vaší dokonalosti a lezete sem, mezi - jak nám říkáte - "bandu amatérů"? Račte prosím přidávat dokonalé recepty, aby jste nás tedy opravdu poučil. Ale to asi nejde, protože jak to vypadá, umíte jen hrubě napadat a urážet, ale kloudný skutek utek. O vaší úrovni ostatně svědčí i vaše poznámka ve vašem profilu - cituji: "polibte si rádoby kuchaři." Je od vás hezké, že dáte najevo, co si o nás myslíte! :-! No nebudu psát, co si myslím třeba zrovna já o vás, a nebyla by to urážka, byla by to holá pravda, ale za rámeček by jste si to nedal, přesto, že bych vám to napsala zdvořilými slovy. A ti staří kuchaři, světa znalí a kultivovaní pánové, kteří skvěle umí nejen svoje řemeslo, ale i několik cizích jazyků, ti by vás vyhodili, sotva by jste otevřel tu vaší nevymáchanou pusinku.

stoudman: ano, tady vaří obyčejní lidé-amatéři. Vaří po svém a baví je to. Žádní mistři kuchaři a soupeři ve vaření. Obyčejní domácí kuchtíci od svých ploten, kteří vaří sobě i svým blízkým pro radost.
A není třeba se držet norem a původních receptur. Vše se přece neustále někam posouvá a to se týká i vaření.

Amsik: Naprosto souhlasím,je to banda amatérů.

Merylas: Na vašem místě bych to nekomentoval m.o.v. Učil jsem se v roce 1968 u mistrů kuchařů(doslova v té době jich bylo asi 10 v republice,kteří vyhráli nějakou světovou soutěž) a takové lidi jako Vy,měli pro srandu .Segetín je dost složitý a nezavděčíte se všem.A česnek tam určitě patří a smetana také.

Amsik: Proč chemici? Proč takhle škaredě? V receptu není použito nic závadného, chemického. Není to recept typu: "tradiční, staročeská...sójovku...Masox...Vegetu...", což někteří umělci dnes dokážou stvořit. To, že zelí je škoda vařit v hrnci vedle, když maso by naopak mělo při společném dušení natáhnout jeho chuť, to je fakt. Navíc je škoda do zelí lít tolik vody, i jako přílohu cca10 min. podusím na osmahnuté cibulce s min. množství vody, ale to je můj osobní způsob.

Slavomír: nemáte pravdu segedinsky guláš zo smotanou nemusí byť v reštaurácii niekedy býval segedinsky obyčajný bez smotany a zo smotanu to bol segedinsky špeciál. A dobrý bol aj ten bez smotany. Nie každý môže alebo má rád smotanu.

Tématické fráze:
segedínský guláš, segedínský guláš, segedínský guláš z vepřového, segedinský guláš z vepřového masa, segedinsky gulas recept, segedínský guláš recept, segedynsky gulas, recept na segedínský guláš, recept na segedínský guláš, segedin recept, segedín, segedinský guláš se smetanou, jak se děla segedinský guláš, recept na dobrý segedínský guláš, segedínský guláš recept z vepřoveho masa, segedínský guláš recepty, recept segedínský guláš, recept segedínský guláš, segedínský guláš -recept, szegedinský guláš

Suroviny:
plec vepřová, cibule, kmín celý, paprika sušená sladká, olej, sůl, pepř mletý, zelí kysané, mouka hladká, smetana na vaření

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu