Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve uvaříme maso doměkka - vložíme do vroucí vody, osolíme a zvolna vaříme. Poté vývar odložíme.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a pokrájíme.
Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a dusíme.
Krok 4: Po chvilce přidáme rajský protlak, koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek seříznuté žluté části citronové kůry.
Krok 5: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.
Krok 6: Na másle usmažíme jíšku, omáčku zahustíme a necháme pozvolna dobře provařit. Dochutíme cukrem, osolíme, případně okyselíme octem podle chuti.
Krok 7: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a společně ještě prohřejeme.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Moje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 8 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 10 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 11 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Tématické fráze:
rajska omacka,
rajska omacka recept,
rajska,
rajská omáčka z rajčat,
recept na rajskou omacku,
top recepty rajska omacka,
rajska recept,
recepty rajská omáčka,
rajska omacka recepty,
recept rajska omačka,
jake maso na rajskou omacku,
rajska omacka z rajcat recept,
recept rajska,
rajská omáčka top recepty,
jaké maso na rajskou,
recepty na rajskou omačku,
recept na rajskou,
rajská omáčka s masem,
rajská omáčka s hovězím masem,
rajskaomacka
Suroviny:
maso hovězí,
rajče,
protlak rajčatový,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
tymián,
skořice,
paprika sušená sladká,
šťáva citronová,
cukr,
olej,
sůl,
citron,
máslo,
mouka hladká
Komentáře (183)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...