Hovězí svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně je znamením svátečního oběda, u kterého se sejde celá rodina. S nadýchanými knedlíky, plátkem citronu, sladkou šlehačkou podtrhnutou kyselými brusinkami. Teď už jen pozvat rodinu a zasednout k tabuli.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 146 kJ / 3 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 246,53 g |
Tuky | 198,76 g |
Vláknina | 36,19 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 2,84 g |
Sůl | 6,79 g |
Sacharidy | 77,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme.
Předem nakrájený špek na hranolky lze dát na chvíli do mrazáku, poté se maso lépe špikuje. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou. Krok 4: Do kastrolu k výpeku přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Krok 5: Pak přidáme cibuli a znovu smažíme. Vrátíme maso zpět do kastrolu, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby. Krok 6: Podle potřeby maso během pečení podlijeme, otočíme, popř. dochutíme nebo přidáme hořčici. Krok 7: Jakmile je maso měkké, vyndáme jej, z kastrolu. Zároveň s ním i veškeré koření a omáčku rozmixujeme. Krok 8: Je-li potřeba, omáčku zahustíme a zjemníme kouskem másla. Dochutíme a dokyselíme citrónovou kůrou a šťávou.
Předem nakrájený špek na hranolky lze dát na chvíli do mrazáku, poté se maso lépe špikuje. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou. Krok 4: Do kastrolu k výpeku přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Krok 5: Pak přidáme cibuli a znovu smažíme. Vrátíme maso zpět do kastrolu, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby. Krok 6: Podle potřeby maso během pečení podlijeme, otočíme, popř. dochutíme nebo přidáme hořčici. Krok 7: Jakmile je maso měkké, vyndáme jej, z kastrolu. Zároveň s ním i veškeré koření a omáčku rozmixujeme. Krok 8: Je-li potřeba, omáčku zahustíme a zjemníme kouskem másla. Dochutíme a dokyselíme citrónovou kůrou a šťávou.
Zveřejněno 31. 5. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RJ9O
Moje poznámka
Hovězí svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RJ9O
Nejnovější recepty
Tvarohová zmrzlina s mangem
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový džem s rebarborou
Přidáno před 16 hodinami
Zeleninový salát – co lednice nabízí
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s ochuceným sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Tortilla s ovocem
Přidáno před 16 hodinami
Plněná mini tortilla
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na kmíně
Sima1996 před 28 minutami
Mechový (špenátový) dort
attijka před 1 hodinou
Tvarohová zmrzlina s mangem
Martina68 před 1 hodinou
Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Tereziena před 1 hodinou
Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
káťa před 1 hodinou
Pikantní kuřecí paličky
Marylka před 1 hodinou
Piškotový jahodový dort
iveta.kroul před 2 hodinami
Rybí krokety
Ctibor67 před 2 hodinami
Čokoládové řezy s karamelem
Tynagaz před 3 hodinami
Tématické fráze:
hovězí svíčková na smetaně,
hovězí svíčková,
hovězí svíčková recepty,
hovězí svičkova- recepty,
hovězí svíčková na smetaně recepty,
hovezi svickova recept,
svickova hovězí,
svíčková z hoveziho,
svíčkova na smetaně z hověziho,
recepty hovězí svičkova,
hovězí svíčková omáčka,
hovězí na smetaně,
svíčkova na smetaně top recepty,
recept na hovezi svickovou,
recept hovězí svíčková,
svíčkova s hovezího,
hovězí svíčková na smetaně recept,
svíčková na smetaně,
hovězí svíčková na na smetane,
recept na svíčkovou
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
sádlo,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
hořčice plnotučná,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
vývar hovězí,
mouka hladká,
smetana na vaření,
citron,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (7)
1. Jak někdo v komentářích píše, 33% smetana je lépe, spíše pak můžete říci, že je to na SMETANĚ
2. Zkuste si alespoň část omáčky rozmixovat i s kořením, jen bez bobkového listu, ten určitě vyjmout a po propasírování tzv. „do sucha“ (v cedníku skoro nic nezbude, kromě téměř vysušených zbytků koření a možná zeleniny, chce to trochu silou) porovnejte s omáčkou zbavenou koření.
3. Když na závěr zjemňujete a kyselíte, zkuste si těsně před ukončením varu přidejte cca 2dcl bílého vína a jen pár vteřin převařte - hotovo.
Jinak jak správnost surovin, hlavně masa (je pro Boha né pravou svíčkovou!!) tak ostatní mi včetně obrázku a barvy omáčky (žádná utrápená "šedivka") napovídá, že si autor skutečně pochutná.
PS: k poznámce od "kuchařky" - Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky. Sojová omáčka patří do české kuchyně asi tak, jako do vietnamské kynutý houskový knedlík, ledaže se jedná o hanojskou verzi. Ve svíčkové na smetaně jsou výhradně místní ingredience a to již několik set let zhruba stejné či obdobné, jak se místně liší zdroje, ale SOJA?