Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěry z bramborového těsta

Pokud máte rádi sladká jídla, připravte si lahodné bramborové pěry s povidly a mákem. Tvarování taštiček vám sice zabere trochu času, ale za námahu to stojí. Povidlové pěry jsou tak chutné, že si je určitě budete vařit častěji.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka1

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 5 min

45 min (40 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 324 kJ /
1 273 kcal
Bílkoviny36,18 g
Tuky9,81 g
Vláknina16,25 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 137 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy251,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory ve slupce uvaříme den předem do měkka, zhruba 25 minut. Krok 2: Následující den studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme pevné těsto. Krok 4: Pracovní plochu lehce posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na plát o tloušťce 0,5 cm. Krok 5: Nožem, rádlem či kráječem na pizzu těsto nakrájíme na obdélníky a naplníme je povidly. Na vykrajování můžeme použít i kulaté vykrajovátko. Krok 6: Obdelníčky nebo kolečka po naplnění přeložíme a okraje pevně přitiskneme. Krok 7: Pěry vkládáme do vroucí osolené vody, po chvíli je opatrně vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřilepily. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Trvá to asi 5 minut, ale záleží na velikosti. Krok 8: Na talíři je polijeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, mákem a nebo opraženou strouhankou.

TIP: Co vše se dá připravit z bramborového těsta

Zveřejněno 20. 8. 2012

Poznámka autorky Zdenka1

Recept pochází z knihy: Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb opomíjená jídla a zvyky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8WkW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8WkW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

To je vzpomínka na dětství! Úplně jsem se zasnila!

zuzi777a: Já taky, já taky ....😍

Děkuji za milý komentář. Moje babička je rovnou všechny smíchala v kameninové míse s mákem a roztopeným máslem. Něco se snědlo k obědu, zbytek nechala stát na okraji sporáku. Postupně jsme ujídali, až mísa zůstala prázdná. 😋

Vynikající jídlo mého dětství 😍. Ať jich babička uvařila kolik chtěla, vždycky pochybělo 😊

Zdenka1: A já děkuji za pochvalu fotky. :-K:-*

Zdenka1: tu jsem vyměnila já, nevadí ti to? Recept je moc pěkný a zaslouží si pěknou fotku - a nad touhle se sbíhají sliny :-8

Merylas (moderátorka): Děkuji za pochvalu i za krásné fotky. Jsem ráda, že jsi svou fotku dala jako hlavní. Jednak fotíš lépe než já a navíc máš i hezčí talířek, který pěrám sluší mnohem lépe. Díky:-K;-)

Julia Oskerova: Děkuji za pochvalu fotografie. :-* Recept není můj, ale tak mě zaujal, že jsem ho prostě musela vyzkoušet. A jsem za to ráda, protože všem chutnalo a jistě se k němu zase vrátím. Tímto děkuji autorce, že sem recept vložila i pro nás ostatní. :-K:-*

Merylas (moderátorka): Tvoje foto s tým kvietkovým tanierom ma úplne dostalo. Presne takto ma čakávali "perky" od babky, keď som prišla zo školy. To sú už len spomienky, som rada za pripomenutie a urobím príležitostne pre vnukov:-K.

Mám moc ráda tento typ sladkých jídel a kombinaci - brambory, povidla, mák. Bramborové taštičky plněné povidly občas dělávám. Tentokrát jsem dělala podle tohoto receptu a povedly se na výbornou. :yes: Z uvedeného množství jsou 4 velké porce. Přidala jsem foto, 5 hvězdiček a doporučuji vyzkoušet. :-K

Frantiska:tak to máš asi tu samou co Rebi:-). Doufám, že se o nějaké nové receptíky s námi podělíš;-):-p

jinak zrovna jsem si koupila knizku Slovacka kuchyne od Ikaru a je taky moc hezky udelana
http://www.kosmas.cz/knihy/170617/slovacka-kuchyne...

pěkný recept :-p:-p:yes::yes::-))

Tématické fráze:
guliváry, bramborové pery, recepty z bramboroveho testa, trnkové gule, povidlové pěry, opomijena jidla a zvyky, slovácké pěry, recept na gulivary, recept na pěry, testo na pery, bramborové pěry s povidly, bramborové gulivary s makem, marie lekešova hluk, guliváry recept, trnkove pery, jak se dříve žilo a co se jedlo v hluku, pokrmy z bramboroveho testa, z bramborového těsta, švestkové guliváry, gulivary recepty

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, krupice dětská, solamyl, vejce, ocet, sůl, povidla švestková, mouka polohrubá, máslo, mák mletý, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu