Vepřová plec po Bakoňsku
K přípravě tohoto výborného maďarského pokrmu orestujeme vepřové maso na sádle, cibuli a slanině a poté dusíme. Přidáme žampiony, zakysanou smetanu a mléko a vaříme, dokud není maso měkké. Jako koření nesmí chybět mletá paprika.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 057 kJ / 3 838 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 216,73 g |
| Tuky | 274,30 g |
| Vláknina | 36,70 g |
| Cholesterol | 865 mg |
| Sodík | 2,44 g |
| Sůl | 5,73 g |
| Sacharidy | 110,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plec nakrájíme na větší kostky, tři až čtyři kousky na porci, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, protože omáčku nebudeme cedit.
Krok 2: Slaninu také nakrájíme nadrobno, žampiony pokud jsou čerstvé, tak na kusy, aby odpovídaly velikosti sterilovaných.
Krok 3: Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby směs získala pokojovou teplotu, díky tomu se nesrazí v omáčce.
Krok 4: Sádlo rozpustíme, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět. Přidáme cibuli, společně restujeme, než zesklovatí. Dále přidáme maso, orestujeme, až se zatáhne ze všech stran, připravíme hrnek vody, na maso nasypeme papriku, rychle osmahneme a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla. Krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí.
Krok 5: Po třiceti minutách za občasného promíchání se voda zredukuje. Pak přidáme žampiony, pokud sterilované, tak i s nálevem, provaříme a přes cedník do omáčky nalijeme směs mléka, smetany a mouky.
Krok 6: Osolíme a společně provaříme, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
Krok 7: Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.
Zveřejněno 25. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřová plec po Bakoňsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9VD
Moje poznámka
Vepřová plec po Bakoňsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9VD
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 6 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 6 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 6 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 6 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 7 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 8 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 8 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 9 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 9 hodinami
Tématické fráze:
veprova plec,
vepřová plec recepty,
recepty z vepřové plece,
vepřové plecko recepty,
vepřová plec recept,
recepty z veproveho plecka,
oběd z vepřové plece,
kotlety po bakónsku,
po bakonsku,
recepty vepřová plec,
nedělní oběd vepřová plec,
vepřové maso po bakoňsku,
maso po bakoňsku,
obed z veproveho plecka,
veprova kotleta po bakonsku,
plec,
veprove plecko,
vepřové kotlety po bakoňsku,
recepty na veprovou plec,
vepřová plec s bramboráčky
Suroviny:
plec vepřová,
cibule,
slanina,
sádlo vepřové,
paprika sušená sladká,
smetana zakysaná,
mléko,
smetana na vaření,
mouka hladká,
žampióny,
sůl
Komentáře (31)
K receptu nejsou žádné komentáře.