Pita chleby
Pita chleby jsou základem mnoha rychlých jídel. Placky stačí ohřát nebo opéct, naplnit a máme večeři během chvilky. Skvělou alternativou k těm kupovaným jsou domácí pita chleby, připravené bez konzervantů a jiné chemie.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 487 kJ / 2 028 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 60,50 g |
| Tuky | 31,10 g |
| Vláknina | 16,60 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3,21 g |
| Sůl | 8,00 g |
| Sacharidy | 368,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažné vody s cukrem rozmícháme droždí a necháme vzejít.
Krok 2: Do mísy se solí a moukou vlijeme vodu s droždím, přidáme olej a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
Krok 3: Zakryjeme proti osychání a necháme vykynout (cca 45 minut). Pokud máme sušené droždí, nemusíme dělat kvásek, ale vmícháme droždí do mouky.
Krok 4: S přípravou těsta nám může pomoci domácí pekárna nebo robot.
Krok 5: Po vykynutí rozdělíme těsto na 8 bochánků, které potřeme olejem a znovu necháme nakynout. Potom každý rozválíme na placku 5–7 mm silnou.
Krok 6: Plechy na pečení posypeme moukou, dáme na 5 minut nahřát do horké trouby (220 °C).
Krok 7: Pak na ně rychle přesuneme placky a upečeme v troubě. Placky se nafouknou. Pečeme krátce, aby se nevysušily.
Krok 8: Ihned po vytažení z trouby je zabalíme do utěrky, aby kůrka zůstala měkká a placky neokoraly.
Krok 9: Zchladlé placky lze ohřívat pokropené vodou v troubě nebo mikrovlnce.
Krok 10: Plníme podle chuti. Kapsu prořízneme a naplníme, nebo náplň do teplé placky zabalíme.
Zveřejněno 28. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pita chleby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08yN
Moje poznámka
Pita chleby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08yN
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 8 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Škubánky s mákem
Tereziena před 29 minutami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 33 minutami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 36 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 1 hodinou
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 1 hodinou
Dýňová polévka
spamejlik před 1 hodinou
Žampionová polévka
Blazenka před 1 hodinou
Domácí langoše
Sarka1234 před 1 hodinou
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
mjanickam před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Hanous7 před 2 hodinami
Tématické fráze:
pita,
pita recept,
domácí pita chléb,
turecký chléb,
recept na pitu,
domácí pita chleba,
pita placky,
turecky chleb recept,
recept pita,
recepty s pita chlebem,
domácí pita,
domácí pita chléb recept,
jak se dělá pita chléb,
turecký chleba,
recept na turecký chleba,
pita chleba rychle,
pitta chleba,
pita placky recept,
placky recept pita,
recept na turecký chléb
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej olivový,
sůl,
cukr,
droždí čerstvé,
olej,
mouka,
šunka,
sýr,
salát,
rukola,
dresink,
rajče,
sýr cottage
Komentáře (46)
jak silná má být vyválená placka
Měli jsme včera k obědu, plněnou maskem (s originál kořením souvlaki), zeleninou a tzatziky
P. S. Ten gyros v tom vypadá super!