Dort "Chocolate Mud Cake "
Čokoládu buď milujete nebo ji opravdu nemusíte. Pokud patříte do tábora čokoholiků, je tento dort pro vás to pravé čokoládové. Spojení kvalitní čokolády se smetanovou polevou je vskutku hříšná lahoda. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 27 530 kJ / 6 580 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,79 g |
| Tuky | 359,38 g |
| Vláknina | 34,60 g |
| Cholesterol | 1,54 g |
| Sodík | 1,40 g |
| Sůl | 1,52 g |
| Sacharidy | 622,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu rozpuštěnou ve 100 ml vroucí vody. Prohříváme, až se čokoláda a máslo rozpustí.
Krok 2: Do mísy přesejeme přes síto mouku a kakao, promícháme rukou s práškem do pečiva, sodou, cukrem, aby nevznikly žádné žmolky.
Krok 3: V jiné misce vyšleháme lehce vejce s podmáslím.
Krok 4: Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promícháme se sypkou směsí, vznikne hladká polotekutá směs.
Krok 5: Těsto vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy a pečeme cca 1 hodinu na 150 °C (horkovzduch) nebo 170 °C klasicky. Zkusíme špejlí, pokud je suchá, je upečeno. Korpus po upečení trochu klesne. Necháme vychladit asi 10 minut ve formě a potom vyndáme z formy na drátěnou podložku a necháme zcela vychladnout.
Krok 6: Poleva:
Čokoládu nalámeme a dáme do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme dokud se vše spojí. Krok 7: Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou nebo připravenou polevou. Touto, ještě teplou, polevou také polijeme i celý korpus. Další možností je dát na korpus i tvaroh s rozmixovaným ovocem. Krok 8: Dozdobíme čokoládovými hoblinami. Dort vydrží několik dní stále stejný.
Čokoládu nalámeme a dáme do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme dokud se vše spojí. Krok 7: Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou nebo připravenou polevou. Touto, ještě teplou, polevou také polijeme i celý korpus. Další možností je dát na korpus i tvaroh s rozmixovaným ovocem. Krok 8: Dozdobíme čokoládovými hoblinami. Dort vydrží několik dní stále stejný.
Zveřejněno 9. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort "Chocolate Mud Cake "
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16g0
Moje poznámka
Dort "Chocolate Mud Cake "
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16g0
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 3 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 7 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 9 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 35 minutami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 52 minutami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 57 minutami
Banánky ze strojku
Vilik před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sirael před 2 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 2 hodinami
Linecké smajlíky
Evculina84 před 2 hodinami
Liduščin vaječný koňak
Evculina84 před 2 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
_martakrizk8_ před 3 hodinami
Pravý vepřový guláš
michaelatomastikova999 před 3 hodinami
Tématické fráze:
mud cake,
sachr dort s kefírem,
mud cake recept,
mudcake,
muccake,
čoko poleva se slehačkou,
muc cake,
chocolate brownies recept,
cokoladovy dort s kefirem,
mud dort,
mudcake recept,
záblácený dort,
čokoládový mud cake,
čokoládový cake,
cokoladovy dort mud cake,
recepty na muc kate,
dort pro čokoholiky,
kakaové mramorové brownies s tvarohem,
recept mud cake,
čokoládový dort třtinový cukr 70 % šlehačka
Suroviny:
čokoláda tmavá,
máslo,
káva instantní,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
cukr přírodní,
cukr přírodní,
kakao,
vejce,
podmáslí,
marmeláda,
čokoláda tmavá,
smetana ke šlehání,
cukr,
čokoláda
Komentáře (36)
1. Pravý Sachr jsem jednou v Rakousku měla a ten je spíš piškotový, ale tento je tvrdčí!, spíš křupe
2. Meruňky jsem měla zavařené i se slupkou, ale ten tvaroh není nutné tam dávat, nemusíš ani proříznout korpus.
To vše jsem poprvé dělala podle receptu, ale jindy už jsem neprořízla, ale propíchla upečený korpus špejlí a do děr nalila horkou tekoucí (meruňkovou) marmeládu
Asi tím, že je tam hodně čokolády, tak korpus je tvrdčí a ta marmeláda to dochutí a vlastně i natáhne vlhkost zevnitř.
Snad Ti to trochu pomůže a pokud do toho půjdeš, dej vědět
chci se zeptat. Mám šíleně ráda čokoládu
Čokoládový je fakt hodně, ale hořký ne! Velkou roli tam hraje dodržet suroviny - např. neošidit čokoládu a hlavně ten třtinový cukr, já si recept trochu upravila a dala i ten hodně hnědý - viz recept (má lepší chuť než třtinový). Dělá to takovou karamelovou příchuť. Nevím, jak Ti to popsat.
Můj 1. pokus o brownies (viz příloha) - v surovinách nevidím až tak rozdíl, ale když srovnám brownies=víc křehčí, méně čokoládový (je tam méně tmavé čokolády), tento dort=víc je cítit čokoláda a tužší.
Samozřejmě je tady víc receptů na brownies, ale dělala jen jednou mix s bílou čokoládou, takže v tomto praxi nemám.
http://www.toprecepty.cz/recept/10657-mramorove-br...
asi bych to jen zamazla marmeladou a dala marcipan
Tento dort je hoodně čokoládový (jen abys věděla, možná ho znáš), není to jako normální korpus nadýchaný, je tužší díky té čokoládě. Je to fakt pro čokoholiky, máš pocit, že jíš čokoládu
Co se týče marcipánu - určitě by to šlo, ale poraď se, prosím tady na Topkách s někým jiným. Já totiž marcipán nemám vůbec ráda a proto se s ním nekamarádím
Nevidím ale důvod, proč by to nešlo.
Krém se zde vlastně ani nedává, jen marmeláda - to co mám nahoře je tvaroh s meruňkami a na tom by asi marcipán jezdil.
Stačí opravdu potřít jen marmeládou, nebo udělat dírky a zalít horkou marmeládou...a nechat marmeládu zatuhnout.
Pokud se pro tento dort rozhodneš, tak přeji, ať chutná.
Pouzila bych jen tvuj korpus a krem.
Nahore bych to necim zamazla a dala marcipan
Díky, díky
A nelekej se, pokud není korpus po upečení, jako piškot.Je tužší a to právě má tak být, je tam hodně výborné čokolády a ten hnědý cukr z toho dělá pravý čoko-dort pro čokoholiky
Poleva se šlehačkou je řídší, neztuhne, jako jen čoko-poleva. Někdo to polije jen čoko-polevou.
Už jsem jej dělala několikrát, také jsem ho jen prořízla, dala marmeládu a nahoře potřela marmeládou a polila čokolád.polevou.