Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelná polévka strýce Jiřího

Sytá a hustá zelná polévka je plná chutí. Najdete v ní hlávkové zelí, pikantní klobásku, lesní houby i chuť divokého koření. Závěrečné zjemnění smetanou všechny chutě propojí. Polévka, která je jako stvořená pro chladné podzimní dny.

Hodnocení receptu je 4,9 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 55 min

85 min (30 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 495 kJ /
1 313 kcal
Bílkoviny74,21 g
Tuky78,46 g
Vláknina9,81 g
Cholesterol 389 mg
Sodík 3,86 g
Sůl8,95 g
Sacharidy73,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrájíme na nudličky. Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krok 2: V kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Na střední teplotě restujeme 10 minut. Krok 3: Poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření. Restujeme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování a promíchávání. Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu a restujeme do chvíle, než pustí tuk. Pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí mletou sladkou paprikou. Krok 5: Promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme nakrájené brambory a houby. Krok 6: Přivedeme k varu a na mírném plameni pozvolna vaříme 20-30 minut. Průběžně promícháváme. Krok 7: Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr zjemníme smetanou a odstavíme.

TIP: Co uvařit z hlávkového zelí

Zveřejněno 6. 11. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelná polévka strýce Jiřího

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Xov

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelná polévka strýce Jiřího

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Xov

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Strýce Jiřího neznám ale tuto polévku vařím přes 40 let, je výborná :-K

Naša obľúbená!

Vynikající....

Jana Pá: Jani, to mě moc těší, že se u Vás zabydlela...;-) Za krásnou fotku děkuji.:-K

Eli, dnes uvařeno znovu a máš i foto;-), polévka je zase:-p

Moc dobrá polívečka:-p:yes:.

strýc Jiří je gurmán:yes::-D

Nella::-D, ony si ty přístroje někdy dělají, co chtěj...:-) Ale mě se fotka líbí, mám z ní radost. Stejně jako z toho, že Vám chutnalo.:-K

Nella: akorát nechápu, co mi to hodil foťák za barvu :-D:-D

A menším dovolení bych si dovolila přidat fotečku :-K děkuji moc za úžasný receptík, akorát já jsem tam dala kysané zelí:-p a úlohu to také splnilo !!:yes: výborné:yes:

Dobrá polévečka, uvařeno a :-p:yes:

Eli, vypadá báječně.:yes:

Touhle dobrou polévečkou bych určitě nepohrdla;-)+9:-p:yes:

Robievam polievku z hlávkovej kapusty značne inak, chudobnejšie, ale tvoja varianta (strýcova) musí byť skvelá. :yes:

Dělávám skoro stejně z kysaného zelí a sušených hub (hříbky bohužel nevedu) a je výborná :yes::-K.

Nadýmavé pokrmy zatím nesmím, ale ukládám,úplně tu chuť cítím :-*:-*:-p:-p:yes::yes:
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!

Také polévečku neznám, vypadá chutně:yes:

Takovou neznám, uložím a vyzkouším;-):-pv zimě jistě přijde vhod:yes:Eli, pěkná fotka jako vždy.

Taky neznám, já vždycky dokyselovala. Ukládám ;-)

Eli,aha,tak takto neznám.:-K Tak musím jedině vyzkoušet.Ukládám a děkuji za vysvětlení.;-):-)

Pajaska:
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.

Dělávám skoro stejně,jen bez smetany a zelí dávám kysané domácí.Na Silvestra je každoročně připravená,aby se uležela do Nového roku ,krásně spraví chuť.;-):yes::-p:-p

Pěkné.Dělám několik druhů zelňaček,ale tuhle neznám.Vypadá bezvadně.Dík za recept:yes::yes::-p

rebeka: zahustěná je třemi lžícemi hl. mouky;-)

hezká polévečka a vypadá pěkně hustá..vážně jsi ji ničím nezahušťovala:-O:-?

Irule: Já ji uvařím tak dvakrát do roka, ale vždycky se na ni těším... Teď mi zbylo čerstvé zelí, tak to byla jasná volba.;-)

mňam, tak takovou polévku mám mooooc ráda:yes::-p. děkuji za receptík:-8

Tématické fráze:
vánoční zelná polévka, zelna polevka, zelnačka polévka recepty, recepty polévky zelnačka, zelná polévka ze sladkého zelí, polévka zelňačka recept, polevka zelnacka, zelná polévka recept, polévka zelnice, zelna kremova polevka, recept na zelnou polévku, zelná polévka s párkem, slovenská zelná polévka, polévka ze sladkého zelí, polévka zelňačka recepty, polevka zelná, sladká zelná polévka, polévka s čerstvým zelím, zelnačka polévka recept, zelné kyselo

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, brambory, klobása pikantní, houby lesní, cibule, sádlo, mouka hladká, kmín mletý, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, smetana na vaření, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu