 
		
Zelná polévka strýce Jiřího
Sytá a hustá zelná polévka je plná chutí. Najdete v ní hlávkové zelí, pikantní klobásku, lesní houby i chuť divokého koření. Závěrečné zjemnění smetanou všechny chutě propojí. Polévka, která je jako stvořená pro chladné podzimní dny.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 74,21 g | 
| Tuky | 78,46 g | 
| Vláknina | 9,81 g | 
| Cholesterol | 389 mg | 
| Sodík | 3,86 g | 
| Sůl | 8,95 g | 
| Sacharidy | 73,85 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Zelí nakrájíme na nudličky. Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
	Krok 2: V kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Na střední teplotě restujeme 10 minut.
	Krok 3: Poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření. Restujeme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování a promíchávání.
	Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu a restujeme do chvíle, než pustí tuk. Pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí mletou sladkou paprikou.
	Krok 5: Promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme nakrájené brambory a houby.
	Krok 6: Přivedeme k varu a na mírném plameni pozvolna vaříme 20-30 minut. Průběžně promícháváme.
	Krok 7: Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr zjemníme smetanou a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
					 
				
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
	
			 
	
Kuřecí čtvrtky na zelenině z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Restovaná vepřová játra, volská oka a zeleninový salát
Přidáno před 4 hodinami
	
			 
	
Pikantní čočková polévka se zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
	
			 
	
Zapečený květák s nivou
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Nejlepší langoše
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Pečená krkovička
[email protected] před 16 minutami
	
			 
	
	
Tvarohovo-jablková bábovka
Majavcelicka před 1 hodinou
	
			 
	
Pečené maso a speciální cibulová omáčka
BinaSa před 2 hodinami
	
			 
	
	
Svíčková na smetaně
JohnyCipera před 5 hodinami
	
			 
	
	
Piškotový korpus
Mish_Ellie před 5 hodinami
	
			 
	
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
TondaJ před 6 hodinami
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 7 hodinami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 8 hodinami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 9 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 10 hodinami
						Tématické fráze:
						
							vánoční zelná polévka, 
						
						
							zelna polevka, 
						
						
							zelnačka polévka recepty, 
						
						
							recepty polévky zelnačka, 
						
						
							zelná polévka ze sladkého zelí, 
						
						
							polévka zelňačka recept, 
						
						
							polevka zelnacka, 
						
						
							zelná polévka recept, 
						
						
							polévka zelnice, 
						
						
							zelna kremova polevka, 
						
						
							recept na zelnou polévku, 
						
						
							zelná polévka s párkem, 
						
						
							slovenská zelná polévka, 
						
						
							polévka ze sladkého zelí, 
						
						
							polévka zelňačka recepty, 
						
						
							polevka zelná, 
						
						
							sladká zelná polévka, 
						
						
							polévka s čerstvým zelím, 
						
						
							zelnačka polévka recept, 
						
						
							zelné kyselo
						
					
						Suroviny:
						
							zelí bílé hlávkové, 
						
						
							brambory, 
						
						
							klobása pikantní, 
						
						
							houby lesní, 
						
						
							cibule, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							kmín mletý, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							pepř celý, 
						
						
							smetana na vaření, 
						
						
							vývar masový
						
					
 
	 
 
 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (31)
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.