Postup přípravy
Krok 1: Uvaříme trochu hrachu den předtím namočeného. Zvlášť ve slané vodě nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme očištěné rybí vnitřnosti případně i hlavu z ryby.
Krok 2: Když jsou vnitřnosti měkké, vyjmeme je a polévku zahustíme bledou máslovou jíškou. Hrách i s vodou přidáme do polévky.
Krok 3: Maso z hlavy obereme, nakrájíme na kousky a dáme do polévkové mísy a polévku na ně procedíme. Podáváme s osmaženou houskou.
Zveřejněno 6. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční rybí polévka Retro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pXDX
Moje poznámka
Vánoční rybí polévka Retro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pXDX
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 53 minutami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 14 minutami
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 32 minutami
Langoše z Maďarska
nomia před 45 minutami
Buchta Rafaelo
Thebes před 54 minutami
Domácí vánočka
JanaPav před 1 hodinou
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 1 hodinou
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 13 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 13 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 14 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 14 hodinami
Tématické fráze:
hořká rybí polévka,
rybí polévka podle štěpničky,
polévka z ryby hlavy,
vanoční rybí polévka,
babicovy dobroty – rybí polévka,
vanoční polevka,
rybí žábry,
rybí polévka štěpnička,
rybí polévka vanocní,
rybi polevka zabry,
co se dává do rybí polévky,
rybí polévka,
rybí polévka z kapra podle štěpničky,
rybí polévka od štěpničky,
vánoční rybí polévka video,
vánoční rybí polévka recept,
vánoční rybí polévka z kapra video,
žábry u kapra,
nejlepší rybí polevka,
hořká polévka
Suroviny:
hlava rybí,
vnitřnosti rybí,
mrkev,
celer,
petržel,
hrách,
sůl,
máslo,
mouka hladká,
houska,
máslo
Komentáře (29)
Na tu rybí hlavu moc pyšný nejsem, ale koukám, že jste to přežili aniž byste mě kamenovali
Snad spolknete i následující:
Netvrdím, že vývar (v tomto případě rybí vývar) je grund, ale pořádný vývar je lepší než cosi z jedné kapří hlavičky, tří ploutviček a jednoho ocásku
Obyčejně domů dovleču dva živoucí kousky (a ke každému přikoupím 2 kapří hlavy). Po uspání gumovou paličkou je nožem do žaber vykrvím. Pak je vyvrhnu. Žluč vyhodím. Tedy vyhodím POUZE žluč a vnitřní sádlo, je-li jaké přítomno. Jednoho kapříka nasekám i s "kožuchem" na podkovy, druhého stáhnu (to pro ty, kteří neradi řízky s kůží), skrojím filety, překrojím ypsilonky a maso nakrájím na porce.
A ten vývar?
Zkontroluji barvu žaber (rudé jsou OK), vše poctivě vyperu a dám VŠE (vč. stažené kůže) vařit do studené vody vč. skeletu po filetování; přidám trochu divokého koření a pár cibulí ve slupce.
No vida, už pár minut je tu Štědrý den...
Pozn. Ctěné Casino mi k mému receptu na štědrovečerní rybí polévku na Labužníku přidalo dost dobrou fotku, směju se ještě teď když ji vidím...ale bez souhlasu autora nelze...
Psala jsem, ze maso z hlavy ryb neni horke. Nemyslela jsem tim zabry, ktere s ostatnimi, pro ne stravitelnymi kousky, dostavaji nase koceny.
Milos Štepnicka napr.pise, ze v nekterych krajich se do hotoveho vyvaru vkladalo i varene rybi oko (brrr
Jeste pisnu, ze ve vyvaru vyvarim i omyte ploutve a ocas (ktere pak jdou samozrejme do popelnice).